VDK izpētes komisija gadu pavadījusi, cīnoties ar birokrātiju, nevis ar pētniecību • IR.lv

VDK izpētes komisija gadu pavadījusi, cīnoties ar birokrātiju, nevis ar pētniecību

17
VDK dokumentu izpētes komisijas vadītājs Kārlis Kangeris. Foto: Ieva Lūka, LETA

Zinātniekiem rezervētā nauda tā arī nav piešķirta

Nevis pētniecība, bet cīņa ar politiķiem un birokrātiju. Tā gadu pēc izveides var raksturot līdzšinējo Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu izpētes komisijas darbu. Valdība joprojām nav piešķīrusi nevienu eiro centu Latvijas vēstures tumšāko lappušu pētniecībai, tāpēc darbs tā arī nav sācies, trešdien vēstīja raidījums “LNT Ziņas”.

Komisijai darbs jāpabeidz līdz Latvijas simtgadei 2018.gadā, taču zinātniekiem rezervētā nauda tā arī nav piešķirta un gads pagājis, komisiju svaidot no vienas pārraudzības iestādes uz otru.

Sākotnēji komisiju izveidoja Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), taču vēlāk valdība to lēma nodot Tieslietu ministrijai (TM). Abām pusēm radās domstarpības, un komisiju paņēma atpakaļ Izglītības ministrija, ar noteikumu, ka pārraudzības būs deleģēta Latvijas Universitātes Vēstures institūtam. Taču pie institūta komisija tā arī nav nonākusi – it kā juridisku šķēršļu dēļ, norādīja raidījums.

VDK dokumentu izpētes komisijas priekšsēdētājs Kārlis Kangeris gadu pavadījis, nevis nodarbojoties ar pētniecību, bet cīnoties ar politiķiem un birokrātiju, par to nesaņemot algu.

“Pētniecība vispār nav sākusies. Absurds jau ir principā, un, ja mēs skatāmies uz cēloņiem, uz iemesliem, tad jāskatās būtībā uz visu politisko sistēmu,” vērtēja Kangeris.

Joprojām arī neesot atrisināts jautājums par to, vai un kā zinātnieki varēs piekļūt tiem slepenajiem VDK dokumentiem, kas atrodas Satversmes aizsardzības birojā (SAB). Tur glabājas arī tā dēvētie čekas maisi. SAB priekšnieks Jānis Maizītis esot teicis, ka būtībā laistu pētniekus klāt, ja viņi kļūtu par SAB darbiniekiem.

IZM norāda, ka pašlaik jautājums par nodošanu un rezervēto 250 000 eiro piešķiršanu, lai darbs beidzot varētu sākties, ir atrisināts. Esot sagatavots attiecīgs rīkojuma projekts, ko virzīs apstiprināšanai valdībā.

“Es domāju, ka mēs šodien esam atraduši to vienu variantu, kā mēs varētu šo finansējumu līdz institūtam nodot. Cerams, ka tas strādās. Es domāju, ka valdība varēs ātri arī šo lēmumu pieņemt,” vērtēja IZM Valsts sekretāra vietniece Agrita Kiopa.

VDK dokumentu izpētes komisijai nav pat piešķirtas telpas, tāpēc, lai atzīmētu komisijas pastāvēšanas gada jubileju un pārrunātu turpmākos darbus, zinātnieki šodien tikās bārā “Ezītis miglā”, norādīja raidījums.

Tikmēr pievērsties tam, lai zinātnieku komisija beidzot sāktu strādāt, šodien solīja valdības vadītāja Laidmota Straujuma. Viņa pauda asu kritiku līdzšinējam ministriju darbam, kas novedis pie tā, ka pētniecība nav sākusies.

“Es esmu ļoti neapmierināta ar TM un IZM rīcību šajā jautājumā. Pēdējos mēnešos tas varbūt ir sakarā ar citiem notikumiem no mana redzes loka nedaudz azigājis. Tagad prezidentūra ir pagājusi. Manuprāt, tas ir pilnīgi nepieņemami, kā tagad notiek process. Tas pat smieklīgi ir, kā tas virzās šobrīd,” vērtēja Straujuma.

 

Komentāri (17)

dzeris49 15.07.2015. 21.05

Nevienam no “elites” taču to nevajag, pirmkārt, un Latvija ir absolūta birokrātska valsts, otrkārt, kur “aste luncina suni”.

Kas mums tur atbild par to TM – NA, ar to “alternatīi apdāvināto” Rasnaču, pirms tam ar Lemberga “šestjorku” Bērziņu, utt., visi “izcili” NA ministri.

Un kā tad NA var atbalstīt visu to “varoņu” publiskošanu, ko tad teiks viņu tuvākais partneris SC, ar ko NA vienotā frontē cīnās par “tikumību”, utt., kas būs NA bez SC atbalsta – it nekas, sīka vienība, puteklis vējā.

Par to, kā Rasnačs kavē visu to procesu, arī Jarinovska rakstīja, bet, kuram no NA elektorāta tas interesē, tur jau loģikai vietas nav.

Kaut, no otras puses, kura partija labāka, arī līdz šim it kā visloģiskākā V nu jau pilnībā degradēta un nolaidusies zem vaterlīnijas, grimst pilnā sparā, velkot līdzi tiesiskumu un demokrātiju Latvijā.

+11
-2
Atbildēt

3

    andrejs > dzeris49 15.07.2015. 21.18

    nu beidz taču vienreiz melot. Vai tev mamma skolā nemācīja, ka melot ir slikti?

    Pret maisu atvēršanu vairākas reizes iestājusies Freiberģene. Beidzamajā laikā vislielākais atvēršanas pretinieks ir bijis Zatlers (ar klusu Vienotības atbalstu)

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    v_rostins > dzeris49 15.07.2015. 22.53

    dzeris49

    Un kā tad NA var atbalstīt visu to “varoņu” publiskošanu

    ————–

    tu esi pretīgs melis un kuces bērns. Kā tādu izdzimteni, ka tevi, latviešu zeme vēl nes? Es pavisam skaidri atceros, ka tie bija ZRP(v) pederasti, kas kopā ar paģeļņikiem, SC nobalsoja pret maisu publiskošanu.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 15.07.2015. 21.21

    Beidz reiz ticēt pasakām un vārdiem, un sāc domāt un izvērtēt faktus.

    Visvairāk pret šo komisiju cīnās tas jūsu “ģēnijs” Rasnačs.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

andrejs 15.07.2015. 20.52

galvenais ir vilcināt laiku, lai tauta nevarētu uzzināt savu “varoņu” vārdus.

+6
0
Atbildēt

1

    Ebenemezers-3 > andrejs 16.07.2015. 08.12

    pilkna saeima varoņiem , politiķu spicais gals , arii Eiroparlamentaa , visi bijuši komjaunieši , kompartijaa , neviens ierindas boļševiks augšgalaa neseed , tadi bija tikai peezeresa augstaakajaa padomee , slauceejas traktoristi gani , statisti bija nepieciešami lai aizpildiitu kvorumu , mums tik simt galvu un visiem nepietiek , turpretim partiju iipašnieki saliek pareizaas figuuras , ja tur nebuus cilveeku ar tumšu bildi , nu vara var izsprukt no mafijas nagiem , tagad nu visi beržaas gar taam kuleem , kuras jau VVF neļaava aiztikt 30 gadu garumaa , kameer visi aģenti no augšgala nebuus apmiruši taisniibu neredzeet.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

kristaps_freimanis 15.07.2015. 21.15

Galvenais – pacīnīties par amatiem…

+4
-1
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu