Piecu stundu ceļojums Odesas ēšanas kultūrā jeb “Odesas garšas”

Katras tautas kultūras neatņemama sastāvdaļa ir tās ēšanas un ēst gatavošanas tradīcijas. Odesa ir lieliska savā dažādībā, jo tajā ir dzīvojušas un vēl joprojām dzīvo tik daudzas tautas. “IR Kultūras ceļojums uz Odesu” ievaros aicinām jūs izbaudīt “Odesas garšas” četru stundu garumā.

Programmas ievaros gida pavadībā mēs apmeklēsim divus svarīgākos pilsētas tirgus: “Privoz” un “Jaunais tirgus”, degustēsim “Jaunā tirgus” delikateses un nogaršosim divu Odesu veidojušo tautu ēdienus.

Tirgus “Privoz” ir vieta, kas obligāti jāredz, esot Odesā! Par “Privoz” ir dzirdējuši visi, jo “Privoz” kolorīts ir viss – prece, tās tirgotāji, kabatzagļi, pircēji, sarunas pircēju un pārdevēju starpā. “Privoz” ir valsts valstī, Odesas tikumu un raksturu kvintesence.

Jaunais tirgus” ir viens no Odesas vecākajiem tirgiem (dibināts 1812.gadā) un ir interesants ne tikai no gastronomiskā viedokļa, bet arī kā urbānās arhitektūras paraugs. Vienā no “Jaunā tirgus” paviljoniem Jums tiks dota iespēja pagaršot Odesas tirgos sastopamās delikateses. Dažādus sierus, mājas desas, mājās gatavotu maizi, piemājas saimniecībās audzētos dārzeņus un augļus, Odesas reģionā darīto vīnu, un, protams, speķi – visā pasaulē pazīstamo ukraiņu Salo.

Pēc “Privoz” un “Jaunā tirgus” apmeklējuma mēs dosimies turpināt lutināt savus vēderus un iepazīt to tautu, kuras ir veidojušas Odesas unikālo kolorītu, virtuves noslēpumus:

  • Iepazīsim Bessarābijas tautu (vēsturisks reģions starp Melno jūru, Donavas, Prutas, Dņestras upēm) virtuvi un nogaršosim Bessarābijas reģionā darinātu vīnu;
  • Gruzīnu mūzikas pavadībā nogaršosim gruzīnu hinkaļus un Gruzijas vīnu.