Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

ASV prezidents Donalds Tramps savu pirmo uzrunu no Ovālā kabineta pagājušajā nedēļā izmantoja, lai nostiprinātu prasību celt žogu uz valsts robežas ar Meksiku. Tam nepieciešami 5,7 miljardi dolāru. Pret to iebilst opozīcijā esošo demokrātu vairākums Kongresa apakšpalātā. Kopš 22. decembra ir apturēts daudzu ASV valsts iestāžu darbs, jo Tramps neparaksta budžeta likumprojektu, kamēr tajā neiekļaus naudu mūra celšanai. Šī ir kļuvusi par ilgāko valdības krīzi. Uzrunā Tramps demokrātus vainoja valdības iestāžu slēgšanā un 800 tūkstošu valsts iestāžu darbinieku atstāšanā bez algas. Attēlā: žogs uz ASV un Meksikas robežas pie Elpaso pilsētas Teksasā. Foto — AFP/LETA

Lielbritānijas parlamenta deputātu vairākums noraidījis Bri­seles un britu premjerministres Terēzas Mejas novembrī panākto vienošanos par Brexit noteikumiem. Tas nozīmē, ka Lielbritānijai 29. martā var nākties izstāties no ES bez vienošanās.

Svētdien labdarības pasākumā kāds vīrietis sadūra Gdaņ­skas mēru Pāvelu Adamoviču (53), kurš pirmdien no gūtajiem ievainojumiem slimnīcā nomira. Iepriekš sodītais 27 gadus vecais uzbrucējs ir aizturēts. Policija norāda, ka uzbrukumam neesot politisku motīvu. Adamovičs 20 gadus bija Gdaņskas mērs un pazīstams ar liberāliem uzskatiem. Viņš bija Polijā valdošās labējās partijas Likums un taisnīgums kritiķis.

ASV karaspēka izvešana no Sīrijas pilnā apmērā, par ko pagājušajā mēnesī paziņoja prezidents Tramps, notiks, neraugoties uz plašo kritiku, paziņoja ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo.

ASV vēstnieks Vācijā Ričards Grenels ar e-pasta vēstulēm par iespējamām sankcijām brīdinājis vairākus gāzesvada Nord Stream 2 būvē iesaistītus Vā­cijas uzņēmumus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu