Biznesa migrēna • IR.lv

Biznesa migrēna

Tīruma apstrādāšana ar pesticīdu Vācijā. Foto — Shutterstock
Der Spiegel

Izskatās, ka starptautiskā kompānija Bayer ir pārrēķinājusies, pilnībā neapzinoties, cik «indīga» izrādīsies amerikāņu uzņēmuma Monsanto nopirkšana. Dārgākais darījums Vācijas biznesa vēsturē draud pārvērsties par ļoti sāpīgu kļūdu

Vernera Baumana skatījumā patiesībai ir tikai viena dimensija — tā balstās uz faktiem, zinātniskiem pētījumiem un ekspertu viedokli, kā saka viņš pats. Turoties pie šāda principa, Vācijas kompānijas Bayer Group vadītājam nav nekādu šaubu par glifosāta drošību. Ja vēlreiz būtu jāpieņem lēmums par amerikāņu uzņēmuma Monsanto un tā strīdīgā herbicīda pārpirkšanu, Baumans to nešauboties darītu «bez jebkādiem «ja nu» un «bet»».

Tomēr ārpus Bayer Group daudzi šo problēmu vērtē citādi. Liela sabiedrības daļa glifosātu uzskata par indi, bet Monsanto — par īstu ļaunuma iemiesojumu. Līdz šim jau tūkstošiem ar vēzi slimu cilvēku sākuši tiesvedību pret Monsanto jauno īpašnieku, un arī investori Bayer akcijas tagad uzskata par augsta riska vērtspapīriem, kurus viņi nevēlas iekļaut savās ieguldījumu paketēs. Šī iemesla dēļ pagājušais gads bija viens no grūtākajiem Bayer Group 155 gadu pastāvēšanas vēsturē. Un arī jaunais gads nesolās būt vieglāks.

«Dzīvē vienmēr pastāv dzīvību apdraudoši riski,» saka Baumans. «Gan korporatīvajā, gan privātajā sfērā. Mums visiem gandrīz katru dienu nākas pieņemt lēmumus, kuri rada zināmu risku.» Bet, protams, Monsanto pārpirkšanas gadījumā «ļoti rūpīgi tika pētītas un izvērtētas jebkādas reputācijas problēmas un citi riski».

Taču tagad ir skaidrs, ka vācu kompānija varētu būt kļūdījusies, kad Bayer uzraudzības padome 2016. gadā vienbalsīgi apstiprināja amerikāņu firmas pārpirkšanu par 63 miljardiem ASV dolāru — tas bija dārgākais biznesa darījums Vācijas biznesa vēsturē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu