Iemiesotā vēsture • IR.lv

Iemiesotā vēsture

1
Aspazija Romāna autors: Inga Ābele Monogrāfijas autors: Maija Burima
Marija Leskavniece

Izdevniecībā Dienas Grāmata top sērija Es esmu… par 12 personībām latviešu literatūrā. Tās romānos iedzīvinās 12 mūsdienu latviešu rakstnieki, bet 12 literatūrzinātnieki pētīs monogrāfijās

Sērijai izvēlēti rakstnieki, kas dzimuši laikā no 19. gadsimta otrās puses līdz 20. gadsimta sākumam. Par katru taps gan romāns, gan pētījums. Kopumā četru gadu laikā iecerēts izdot 24 oriģināldarbus. «Vienkārši turpināt sēriju Mēs. Latvija, XX gadsimts nelikās ne saprātīgi, ne vajadzīgi. «Mēs» ļauj apzināties kopību, bet lielais «mēs» sastāv no daudziem «es». Tāpēc kāpjamies soli atpakaļ gan laikā, gan vēstures attīstībā, pētot, kāds ir rakstnieka, indivīda un intelektuāļa devums un atbildība,» saka izdevniecības Dienas Grāmata galvenā redaktore un vadītāja Dace Sparāne-Freimane.

Priekšstatu tetovējums

«Tā ir izlolota un rūpīgi izsvērta ideja. Man bija jāsaprot, kā varētu rakstniekos Mēs projektā akumulēto radošo spēku tukši neizšaut panākumu salūtos, bet rast jaunu telpu, kurā tam turpināties. Domāju, ka ir organiska nepieciešamība sapludināt laikus, lai rastos gan apjēga, gan izpratne par latviešu literatūras vērtībām, sakarībām un kontinuitāti. Identificēšanās ar citas personības iekšējo un ārējo pasauli man šķiet šī gadsimta galvenais jautājums,» stāsta idejas autore rakstniece Gundega Repše. Sērijā viņa rak-stīs romānu par Annu Brigaderi. «Manuprāt, Brigadere ir liels noslēpums. Mana izvēle nav gluži gribēta, bet, ja tā var izteikties, mazliet karmiska — ir daudz personisku sakritību un sakarību, lai es tās apietu un nemēģinātu noslēpumu minēt. Viņa, manuprāt, nebūt nav labi zināma rakstniece. Mani interesē lielā vientulības tēma. Tā šodienas pasaulē ir gandrīz visnāvējošākā epidēmija,» par savu varoni stāsta rakstniece.

Literatūras klasiķu izvēli noteica gan pētījumu un kvalitatīvu zināšanu trūkums par dažiem no viņiem, gan, tieši otrādi, paviršu priekšstatu pārbagātība, kuru gribējās izvētīt. «Ko mēs zinām par Brigaderi, par Skalbi? Tāpat par Aspaziju — visa kā ir daudz, bet joprojām jūti, ka īstā Aspazija kaut kur slēpjas,» uzsver redaktore Dace Sparāne-Freimane.

Piesaistot sērijai ne tikai rakstniekus, bet arī literatūrzinātniekus un pētniekus, veidotāji ļauj līdzās pastāvēt diviem naratīviem — gan vēsturiski precīzajam, gan autora fantāzijas noteiktajam. «Likās svarīgi gan literatūrai, gan kultūras telpai izbeigt šo muļķīgo kašķi, kas ienāk literatūrā līdz ar vēsturnieku pretenzijām. Tas ir absurds pēc būtības, jo abiem ir taisnība, bet viņiem vispār nav jāstrīdas, jo katram ir savs lauks un uzdevumi. Tāpēc par katru rakstnieku būs divi darbi,» stāsta Dace Sparāne-Freimane.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu