Savā druvā • IR.lv

Savā druvā

Aivars Ozoliņš

Šogad daudziem politiķiem būs ātri jāiemācās redzēt Latviju pasaules kopainā

Astrologiem ir vienkārši — dzeltenu suni nomainīšot dzeltena cūka, un tas ietekmēšot «visas dzīves sfēras». Tikmēr politikā pat īstermiņa prognozes neskaidras. Redz, neviens nav nomainījis pat tikai premjerministru Māri Kučinski, kuram tāpēc iekrita laime Jaungada naktī uzrunāt televīzijas skatītājus.

Varam droši prognozēt, ka valdība mainīsies un ka tas ietekmēs daudzas «sfēras». Tomēr joprojām nav skaidrs, cik dzeltena, sarkanīga vai zaļgana tā būs un kad. Toties droši varam apgalvot — pat ja valdība nebūs laba, jo ātrāk tā taps, jo labāk. Vienkārši tāpēc, ka kādiem tad būs jāuzņemas atbildība par darīto un arī neizdarīto.

Kučinskis gan centās televizorā izskatīties pēc «stabilitātes garanta», tomēr ārpus ekrāna rāmja maz sadzirdēts varētu būt pat viņa pašsaprotamais brīdinājums, ka «budžeta skaitļus piemānīt nevar». Tas, ka nevar, neliedz mēģināt. Jaunās Saeimas politiķi, novembra beigās apstiprinājuši pagaidu budžetu (algas, pensijas un pabalsti tomēr jāmaksā), pēc tam aizrautīgi sabalsoja populārus izdevumus arī nākamajā budžetā, kurš pašiem vien būs jāpieņem.

Piemēram, «uzdeva valdībai» (tai, kuras vēl nav) nodrošināt mediķu algu palielināšanai papildus 87 miljonus eiro, kaut gan paši nemācēja pateikt, kur šos miljonus var dabūt. Acīmredzot itin daudziem turpinās aizraujošā priekšvēlēšanu «ne mana cūka, ne mana druva» solīšanas eiforija. Un tad jau šķiet sīkums, piemēram, vēl astoņi miljoni neatliekamās medicīniskās palīdzības darbinieku algu palielināšanai, ko «jaunie politiskie spēki» ar veco Saskaņu priekšgalā uzdeva nodrošināt nākamajam finanšu ministram. (Sak, es taču gribu par iekšlietu, vides un satiksmes, nevis finanšu ministru!)

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu