Andris Nelsons 2020. gada 1. janvārī diriģēs Vīnes filharmonijas orķestra Jaungada koncertu • IR.lv

Andris Nelsons 2020. gada 1. janvārī diriģēs Vīnes filharmonijas orķestra Jaungada koncertu

1
Andris Nelsons diriģē Bostonas simfonisko orķestri. Foto: AP/Scanpix

Latviešu diriģents Andris Nelsons diriģēs Vīnes filharmonijas orķestra Jaungada koncertu, ar kuru tiks ieskandināts 2020. gads, liecina orķestra pārstāvju ieraksts sociālajā tīklā “Facebook”.

Vīnes filharmonijas orķestra Jaungada koncerts tiek rīkots kopš 1939. gada, un tajā tradicionāli izskan Johana Štrausa un viņa laikabiedru mūzika. Koncerts tiešraidē skatāms vairāk nekā 90 pasaules valstīs.

Otrdien Vīnes filharmoniķu Jaungada koncertu vadīja Kristiāns Tīlemanis, bet iepriekšējos gados pie orķestra diriģenta pults stājušies Rikardo Muti, Mariss Jansons, Gustavo Dudamels, Zubins Meta, Francis Velzers-Mests, Daniels Barenboims u.c.

Nelsons ir arī Bostonas Simfoniskā orķestra un Leipcigas “Gewandhaus” orķestra muzikālais vadītājs. Ar Vīnes filharmoniķiem diriģents sadarbojas kopš 2010. gada. Nelsons regulāri diriģē orķestra koncertus Vīnes Mūzikas biedrības Zelta zālē un Zalcburgas festivālā, kā arī ārzemju turnejās Eiropā, Āzijā un ASV.

Par godu Ludviga van Bēthovena 250 gadu jubilejai Nelsons kopā ar Vīnes filharmoniķiem 2020. gadā izpildīs visas Bēthovena simfonijas koncertos Vīnē un ārzemēs. Taps arī Bēthovena simfoniju ieraksts, ko izdos kompānija “Deutsche Grammophon”.

Nelsons kopā ar Bostonas Simfonisko orķestri jau trešo gadu pēc kārtas nominēts “Grammy” balvai, liecina balvas interneta vietnē publicētais nominantu saraksts.

Diriģents kopā ar Bostonas orķestri par pērngada jūlijā izdoto albumu “Shostakovich: Symphonies Nos. 4 & 11” nominēts kategorijās “Vislabāk producētais klasiskās mūzikas albumus” un “Labākais orķestra sniegums”.

Nelsons jau divus iepriekšējos gadus saņēmis “Grammy” balvu kategorijā “Labākais orķestra sniegums”. Pirms diviem gadiem Nelsons saņēma balvu par Dmitrija Šostakoviča 10. simfonijas ierakstu, savukārt pagājušogad “Grammy” orķestrim tika piešķirts par Dmitrija Šostakoviča 5., 8. un 9. simfonijas ierakstiem “Shostakovich: Under Stalin’s Shadow – Symphonies Nos. 5, 8 & 9”.

61. “Grammy” balvu pasniegšanas ceremonija norisināsies 2019. gada 10. februārī Losandželosā, ASV.

Komentāri (1)

mooi 02.01.2019. 18.58

Cik gan stulbam jābūt lai nosauktu Vīnes filharmoniju par filharmoniķiem! Tā netulkojas šis vārds! Atlaist tādus tulkotājus!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu