Pirmo reizi • IR.lv

Pirmo reizi

Dīvaini, pārsteidzoši un daudzsološi 2018. gada jaunumi

Kas tas tāds?
Pasaulē ir daudz elegantu formu — sfēras, kubi, prizmas un citas. Tagad šo plejādi papildinājis arī skutoīds. Šāds nosaukums dots spāņu pētnieku aprakstītai ģeometriskai formai, kuru viņi atklājuši, pētot epitēlija audu šūnas. Lai šūnas cieši piegultu cita citai, tās ieņem mazliet saliektas prizmas formu ar piecām nedaudz ieslīpām skaldnēm un vienu nogrieztu stūri.


Norij sešas galvas
Katru gadu slimnīcās nonāk tūkstošiem bērnu, kuri norijuši dažādus svešķermeņus. Draudus veselībai un pat dzīvībai rada, piemēram, norītas mazās baterijas vai medikamenti. Tomēr visbiežāk bērnu mutē pazūd monētas un rotaļlietu detaļas, kas cauri gremošanas sistēmai iziet bez jebkādām problēmām. Tomēr — cik ilgs ir to ceļš līdz podiņam? To nolēma noskaidrot seši britu un austrāliešu pediatri, brīvprātīgi norijot populārās rotaļlietas Lego cilvēciņa galvu. Izrādās, ka vidējais ātrums ir 1,4 dienas. Divi ārsti rotaļlietas galvu izkakāja jau nākamajā dienā, bet vienam ārstam eksperiments beidzās ar mulsumu — Lego galvu viņš tā arī neatrada un savu izkārnījumu pārmeklēšanai pēc divām nedēļām ar roku atmeta.


Nu, labrīt!
Kā jūs justos, aizmiegot dziļā miegā un pamostoties tikai pēc… 42 000 gadu. Tieši tas noticis ar kādu radību Sibīrijā, kas atrasta mūžīgā sasaluma zonā. Diemžēl tās pašsajūtu noskaidrot nav iespējams, jo no ilgā miega atmodināta vienu milimetru gara nematode, kas ir augsnē dzīvojošs tārps. Sasalušās nematodes tika atrastas urbumu paraugos Kolimas upē Krievijas ziemeļaustrumos. Nonākot siltumā, tās atdzīvojās, un šis ir pirmais pasaulē zināmais gadījums, kad dzīvība atgriezusies pēc tik ilga laika.


Der kā uzliets
Nākotnē apģērbi pieskaņosies cilvēkiem, nevis cilvēkiem būs jāmeklē viņiem derošas drēbes — ar tādu pārliecību japāņu tirgotājs Zozo sācis piedāvāt Zozosuit. Tas ir ķermenim piegulošs elastīgas trikotāžas kostīms ar baltiem aplīšiem, kuri darbojas kā marķieri, kamēr skeneris fiksē konkrētās personas auguma aprises. Iegūtos izmērus izmanto tikai konkrētajam cilvēkam piemērota apģērba uzšūšanā. «Tas ir jaunas ēras sākums,» deklarē Zozo dibinātājs Jusaku Mezava, kuru personīgi kaitinot modes industrijas standartizētie izmēri. Kopš aprīļa viņa firma pārdevusi jau vairāk nekā miljonu kostīmu un tagad izstrādā līdzīgu tehnoloģiju apavu ražošanai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu