Trīs plus četri ir deviņi • IR.lv

Trīs plus četri ir deviņi

3
Arta Arnicāne. Foto Benno Hunziker
Anda Burve-Rozīte

Šveicē dzīvojošā latviešu pianiste Arta Arnicāne iesaka: politiķiem klavieres spēlēt būtu jāiemācās obligāti

Ja Artu Arnicāni uzlūko nevis svarīgākajā — viņas talanta radīto augļu, koncertu un ierakstu — nozīmē, bet ēverģēlīgākā, šķiet dīvaini, ka skaisto pianisti vēl neviens Latvijas vai Šveices sejas kopšanas zīmols nav izraudzījies par savu influenceri. Pēc saviļņojošās uzstāšanās Lielajā ģildē 7. decembra vakarā pianiste staro priekā un dzīvīgumā — bez skatuves grima, nevainojamu sejas ādu, brīnišķīgu smaidu un ēteriski vijīgām roku kustībām.

Arnicānes spēlētajam Ravēla Klavierkoncertam skatītāji veltīja stāvovācijas. Latvijas Radio Klasika programmas vadītāja Maruta Rubeze atzīst, ka sniegums bijis «gudrs, inteliģents, tehniski nevainojams». Koncerts liecinājis, ka pianistes radošajā attīstībā atkal noticis milzu lēciens. «Šķita, viņa uztvērusi franču mūziku autentiski — ja varam iztēloties, kā to būtu spēlējis pats Ravēls,» saka Rubeze.

Tūkstošgades sākumā kā viena no jaunajām Latvijas pianisma zvaigznēm Arnicāne absolvēja Latvijas Mūzikas akadēmiju. Zināšanas papildināja Glāzgovā un Cīrihē. Arnicānei ir četri atskaņotājmākslas maģistra grādi, iegūti Eiropas augstskolās, un piektais — mūzikas pedagoģijas maģistra diploms Cīrihes Mākslu universitātē. Patlaban viņa pasniedz klavierspēli Cīrihes Konservatorijā. Ar milzīgu aizrautību pianiste runā par savu darbu, tajā skaitā video veidošanu ar audzēkņu sniegumu, ko nosūtot vecākiem — lai iedvesmotu, parādītu, kas paveikts.

Līdztekus pedagoga darbam Arnicānei ir aktīva koncertdarbība Eiropā, viņa piedalās arī jauno pianistu konkursu žūrijā vairākās valstīs. Maijā kopā ar vīru, vācu čellistu Florianu Arnicānu izdeva Duo Arnicans mūzikas izlasi Enchanted. Vienā laidā mājās to klausoties abu četrgadīgais dēls. Arnicānu ģimene mīt Cīrihē, intervijā pianiste stāsta, ko nozīmē būt prom no Latvijas un kāpēc viņa jūtas dzimtenei parādā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu