Rīgā top monopols • IR.lv

Rīgā top monopols

2
Ieva Jakone

Pašlaik galvaspilsētā konkurē četri atkritumu apsaimniekotāji, bet dome plāno lielas pārmaiņas — uz 20 gadiem atdot šo biznesu uzņēmumam, kurā iesaistīsies arī pati pašvaldība

Kādas investīcijas ir nepieciešamas Rīgai, lai savestu kārtībā tās atkritumu apsaimniekošanas sistēmu? 11,7 miljoni eiro par 80 jaunu, videi draudzīgu atkritumu izvešanas automašīnu iegādi, astoņi miljoni šķirošanas iekārtu izveidei, gandrīz pieci miljoni — jaunu atkritumu konteineru iegādei un vēl nepilni trīs — konteineru laukumu izbūvei un aprīkojumam.

Kopumā 27,4 miljoni eiro bez PVN. Tā secināts pētījumā, kuru pēc Rīgas pasūtījuma 2015. gadā veica kompānijas Konsorts un Geo Consultants. Rezultātā Rīgā tiks pieckāršots dalīti vākto atkritumu nodošanas punktu skaits — no 500 līdz 2500 — un Vecrīgā tiks izbūvēti aptuveni 120 pazemes atkritumu konteineri.

Finansiāli izdevīgākais risinājums investīciju piesaistīšanai ir publiskās un privātās partnerības līguma noslēgšana, nododot visu pilsētas atkritumu biznesu viena spēlētāja rokās uz 20 gadiem, secināts pētījumā. Pati pilsēta kļūtu par līdzīpašnieci. Visas investīcijas un riskus kopuzņēmumā uzņemsies privātais partneris, bet Rīgas ieguldījums būs zemesgabali, ko pilsēta nodos kopuzņēmumam bezatlīdzības lietošanā uz 20 gadiem, Ir skaidro Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes priekšniece Evija Piņķe. Paredzamais ienesīgums šo gadu laikā ir kārdinošs — 45 miljoni eiro. Galvaspilsēta saņemtu desmito tiesu jeb 346 eiro par katru ieguldīto eiro.

Konkursam pieteikušies divi pretendenti, pa pāriem sadaloties visiem četriem atkritumu apsaimniekotājiem, kas jau šobrīd darbojas Rīgā — Clean R un Eco Baltia Vide vienā apvienībā un Pilsētvides serviss kopā ar Lautus otrā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu