Brīvajā laikā • IR.lv

Brīvajā laikā

Visas zvaigznes vienuviet

Latvijas dizaina parāde
Līdz 27. janvārim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā apskatāmā izstāde Tieši laikā. Dizaina stāsti par Latviju ļauj iepazīt mūsu sabiedrības estētiskās vēlmes dažādos vēstures posmos. Kā tapa latviskais, kāda loma tajā bija dizainam? Kā dažādos periodos diskutēts par skaisto un laikmetīgo, par dizaina un mākslas robežām? Kā dizains mainās līdz ar labklājības svārstībām? Kādu tendenču ietekmē radušies jauni dizaina virzieni? Izstādē redzamie darbi katrs savā veidā raksturo laiku, kurā tie tapuši, cilvēku gaumi un tehnoloģisko varēšanu. Izstādē var aplūkot Anša Cīruļa un Jūlija Madernieka tekstilijas un mēbeles, darbnīcas Baltars traukus, 20. un 30. gadu izcilākos grāmatu izdevumus, Minox, VEF Spīdola, Zaigas un Māra Gaiļu 80. gadu projektu Mēbeles jauniem cilvēkiem un arī daudzus šodienas dizaineru darbus.
Lnmm.lv

Gribēja kā labāk…

Izgāšanos muzejs
«Ja mēs baidītos no izgāšanās, tad mēs vispār neko jaunu nespētu izgudrot,» saka organizāciju psihologs Samjels Vests no Lundas Universitātes Zviedrijā. Šāda pārliecība viņu pamudināja izveidot Izgāšanos muzeju (Museum of Failure). Tajā apskatāmi dažādi globāli produkti, kuru laišana tirgū izrādījusies neveiksmīga. Piemēram, kāpēc zobupastu zīmols Colgate bija iedomājies, ka pircējus varētu interesēt viņu piedāvātais pārtikas pusfabrikāts — lazanja ar liellopa gaļu? Par izgāšanos Vests uzskata arī Google acenes (Google Glass), jo radās problēma ar privātuma aizsargāšanu. «Daudzas kafejnīcas Sanfrancisko nemaz nevēlējās, lai cilvēki ar šādām acenēm nāk iekšā un filmē viņu klientus,» norāda profesors. Veidojot muzeju, viņa nolūks bija «mudināt kompānijas mācīties no kļūdām, nevis tās ignorēt un izlikties, ka nekas tāds nav noticis».

Līdz 2019. gada 6. janvārim ceļojošais Izgāšanos muzejs apskatāms Helsingborjā uz ziemeļiem no Malmes, tad aizceļos uz Šanhaju, bet pavasarī ieradīsies Minhenē.

Acīmredzot dīvainību muzeju ideja Vestu ir aizrāvusi tik ļoti, ka šoruden viņš Malmē iekārtojis Pretīgās pārtikas muzeju (Disgusting Food Museum), kas atvērts līdz 27. janvārim. Ekspozīcijā ir 80 produktu no 35 valstīm, kurās šī pārtika tiek uzskatīta par delikatesi. Pūdēta haizivs no Islandes, tikko dzimušu peļu marināde no Ķīnas, sikspārņu zupa no Guamas, vārītas aizperētas olas no Filipīnām, tārpains siers no Sicīlijas, raudzētas sojas pupiņas no Japānas un tamlīdzīgi.
Museumoffailure.se
Disgustingfoodmuseum.com

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu