Nepārgrieztā nabassaite • IR.lv

Nepārgrieztā nabassaite

Valērija Lieģe
Valērija Lieģe, Oaklins M&A partnere

Stipri līderi ir milzīgs pluss uzņēmumu attīstības sākumposmā, taču vēlāk var pārvērsties par riska faktoru

Vai zināt, kas kopīgs lielai daļai Latvijas un Ķīnas uzņēmumu vadītāju? Tas ir tā dēvētais atslēgas cilvēka risks — viena no lielākajām korporatīvās pārvaldības problēmām, ko īsi var raksturot kā uzņēmuma vadītāja pārāk ciešu «nabassaiti» ar uzņēmumu visos līmeņos. Vaicāsit — kas tur slikts? Katram taču nāk prātā Bils Geitss un Microsoft vai Stīvs Džobss un Apple, kuri savulaik bija gluži vai saauguši ar pašu radītajiem veiksmīgajiem zīmoliem. Tomēr abi piemēri pelna uzmanību tikai tāpēc, ka ir absolūti izņēmumi, nevis norma.

Daudzu globālo čempionu radītās kontroles struktūras, kas veidotas ar mērķi nodrošināt gandrīz vai nesaraujamu dibinātāja piesaisti uzņēmumam, tagad izpelnās nesaudzīgu kritiku un pat nosodījumu. Ja esi padarījis uzņēmumu pārāk atkarīgu no sevis, tad jārēķinās ar risku, ka tā vērtība faktiski izgaisīs brīdī, ja ar īpašnieku atgadās kas neparedzēts.

Ja nu tomēr ir vēlme iebilst, vērts paskatīties, kas notiek ap Latvijas farmācijas milzi Olainfarm pēc uzņēmuma dibinātāja un vadītāja pēkšņās nāves.

Korporatīvā pārvaldība — vienkārši sakot, veids, kādā uzņēmums tiek pārvaldīts — ir atslēgas faktors tam, vai uzņēmumam ir izredzes pārdzīvot savu dibinātāju, vai arī pastāv risks, ka tas nespēs pilnvērtīgi turpināt darbu jau ļoti drīz pēc tam, kad uzņēmuma vadītājs būs «izstājies no spēles».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu