Dzīve nav mērena būšana • IR.lv

Dzīve nav mērena būšana

9
Inga Tropa. Foto — Lauris Aizupietis
Edīte Tišheizere

Saņemot Spēlmaņu naktī otru skatuves naglu par iestudējumu Dvēseļu utenis kā gada izrādi, režisore Inga Tropa atzina, ka visa kompānija ir reti laimīgi cilvēki — viņi var darīt to, kas patīk, bez kādām robežām. Turklāt — mēģināt nojaukt «slimas shēmas», kurās joprojām dzīvojam

Ingai Tropai ir 33 gadi, deviņgadīgs dēls, lomas vairāk nekā 40 izrādēs, filmās un seriālos un tikai nedaudz mazāk režijas darbu, to skaitā lieli pasākumi, svētku koncerti, balvām nominētas izrādes bērniem un, protams, Dvēseļu utenis, kas iestudēts neatkarīgajā Dirty Deal Teatro.

Ļoti daudzi viņu ir redzējuši seriālā Ugunsgrēks izaugušās Ieviņas, Ģirta Ķestera un Ditas Lūriņas tēlu meitas, lomā. Taču Inga Tropa vispirms ir precīza un smalka dramatiskā aktrise, ko apliecināja jau studiju laikā, kad Māras Ķimeles režijā spēlēja Irinu Čehova lugas Trīs māsas iestudējumā. Man viņa iekrita acīs citā JRT izrādē — Ineses Mičules iestudētajā Fundamentālistā, kur Inga partnerībā ar Gati Gāgu vienkārši satrieca ar savu «nespēlēšanu», ar pilnīgu «te un tagad» dzīvošanu.

Šī ir vienīgā intervija manā pieredzē, kas sākas desmitos vakarā un beidzas pēc pusnakts, atstājot sajūtu, ka nupat varētu sākt citu sarunu, dziļāku un būtiskāku. Un neizskatās, ka Inga dotos mājās gulēt.

Kam radās ideja «profanēt» latvju svētumus un iestudēt tik provokatīvas izrādes kā Dvēseļu utenis un tagad — Sidraba šķidrums, kura pirmizrāde pavisam drīz būs apvienībā Kvadrifrons?
Ideja radās aktieriem, kas tagad apvienojušies Kvadrifronā, — Reinim Boteram, Ārim Matesovičam, Klāvam Mellim un Ancei Strazdai, ar kuru jau bijām strādājuši Teātrī TT pie izrādes Dāmas. Pēc kādas izrādes vai mēģinājuma viņi mani uzrunāja. Tas sākās pavasarī, viņi devās intervēt dažādu tautību abu dzimumu cilvēkus, savus vienaudžus, kas dzīvo komunālajos dzīvokļos. Paņēmām to izpēti ļoti plaši — viņi intervēja arī latviešus, kas tā dzīvo ārzemēs. Dramaturģe Justīne Kļava visu milzīgo materiālu caurskatīja, un pamazām sarunās kristalizējās pašas interesantākās tēmas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu