Infografika: Pēc mēneša jaunos dabasgāzes tarifus maksās visi • IR.lv

Infografika: Pēc mēneša jaunos dabasgāzes tarifus maksās visi

1
Ilustratīvs attēls no pixabay.com

Pēc mēneša, 2019. gada 1. janvārī, stāsies spēkā jaunie dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojumu tarifi, kas paredz ieviest fiksētu maksu par pieslēgumu atbilstoši pieslēguma atļautajai slodzei neatkarīgi no dabasgāzes patēriņa apjoma.

No 1. janvāra maksājumu par dabasgāzes pakalpojumiem veidos divas daļas – fiksētā daļa un mainīgā daļa, kas būs atkarīga no patērētā dabasgāzes daudzuma.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas apstiprinātie a/s “Gaso” jaunie tarifi novērsīs netaisnīgo “nulles” pieslēgumu problēmu, jo no 1. janvāra arī šiem klientiem būs jāmaksā par infrastruktūras uzturēšanu vai arī jāatsakās no pieslēguma.

Saskaņā ar “Gaso” datiem, vairāk nekā 20 000 klientu ir tādi, kas patlaban gāzi nelieto vispār vai gada laikā tērē ļoti mazā apjomā. Arī šiem “tukšajiem” pieslēgumiem infrastruktūra ir jāatjauno un pastāvīgi jāuztur darba kārtībā, taču šīs izmaksas pašlaik sedz pārējie dabasgāzes patērētāji.

Līdz ar jaunajiem tarifiem mājsaimniecībām fiksētā komponente ar PVN izmaksās 2,14 eiro mēnesī.

Tas ir maksimālais iespējamais sadales sistēmas tarifu pieaugums – jo vairāk patērētājs lietos gāzi, jo mazāks būs maksājuma pieaugums par dabasgāzes sadali. Savukārt tarifa mainīgā komponente jeb maksa par patērēto dabasgāzes apmēru, salīdzinot ar spēkā esošajiem tarifiem, visām lietotāju grupām samazināsies. 

Kā mājsaimniecības vai uzņēmuma maksājumus ietekmēs jaunie dabasgāzes sadales tarifi, varat meklēt a/s “Gaso” mājaslapā, kur publicēts tarifu salīdzināšanas kalkulators.

Dabasgāzes sadales sistēmas tarifi ir tikai viena no sadaļām, kas veido gāzes rēķinu, ko saņem patērētājs. Dabasgāzes cena ir atkarīga no dabasgāzes cenu kotācijām Rietumeiropas biržās un katra tirgotāja noteiktā uzcenojuma, kā arī pārvades un uzglabāšanas tarifa.

Komentāri (1)

andrejs 03.12.2018. 12.40

Ceru, ka gāzes tirgus liberalizācija ierindas patērētājiem būs tikpat izdevīga kā elektrības, kuras augļus jau baudām savā maciņā…

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu