Simtgades dizains • IR.lv

Simtgades dizains

Jēkaba Bīnes trauku komplekts Tauta. Publicitātes foto
Veronika Viļuma

Nepretendējot uz pilnīgu Latvijas dizaina vēstures pārstāstu, izstāde Tieši laikā. Dizaina stāsti par Latviju iepazīstina ar atsevišķām, bet būtiskām epizodēm

Gada sākumā muzejā bija skatāma Somijas simtgadei veltīta izstāde ar bezgala vienkāršu, taču apbrīnojami veikli, interaktīvi un sirsnīgi pasniegtu ideju. Katru no aizvadītajiem 100 gadiem raksturoja viens priekšmets no Somijas, mijoties gan pavisam ikdienišķām, gan dizaina kanonā iekļuvušām lietām.

Latvijas dizaina vēstures izrādīšanai iets krietni sarežģītāks ceļš. Vairāk nekā 130 eksponātu, kas Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) nonākuši no dažādiem krājumiem, izstādīti nosacītās zonās — tematiskās sadaļās. Ekspozīciju ievada latviešu dizaina pionieri — Ansis Cīrulis, Jēkabs Bīne, Jūlijs Madernieks, kuru darbos latviskā meklējumi un etnogrāfijas pētniecība mijas ar modernisma ietekmēm. Ja ievads vedina domāt par hronoloģisku turpinājumu, tā gluži nav.

Eksponāti kārtoti nedefinētās, bet nojaušamās grupās. Turpinot apskati pulksteņrādītāja virzienā, nonākam saziņas dizaina ejā, kur atsevišķa darbu grupa veltīta piena patērēšanas propagandai. Veicot pasūtījuma darbus, pie tās dizaineri un reklāmisti, kā izrādās, atgriezušies ar zināmu regularitāti.

Vēstures sasaiste ar mūsdienām atkārtojas gandrīz katrā izstādes zonā, kur starp nozīmīgiem dizaina vēstures artefaktiem iekļuvis kāds mūsdienu paraugs. Saziņas dizaina grupā — mazs ekrāniņš rāda vienu no pēdējā laika Latvijas veiksmes stāstiem Infogram, politisko plakātu sēriju ievada (vai noslēdz?) Latvijas literatūras eksporta kampaņa #iamintrovert, saplāksnim veltītajā zonā — stāstam par Kārļa Irbīša lidaparātiem pievienojas Rīgas Krēslu fabrikas vadītāja Alda Circeņa dizainētais Roo — laikmetīga interpretācija par šūpuļzirdziņu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu