Stendzenieks sodīts par kokaīna iegādi, turklāt atkārtoti (papildināta) • IR.lv

Stendzenieks sodīts par kokaīna iegādi, turklāt atkārtoti (papildināta)

Foto: Edijs Pālens, LETA
Baiba Kļava

(Papildināta 6. un 12.rindkopa.)
Narkotiskā viela, par kuras iegādi tiesa šā gada septembrī piesprieda nosacītu cietumsodu pazīstamajam reklāmistam Ērikam Stendzeniekam, ir kokaīns, turklāt par šādu noziegumu viņš ticis sodīts jau iepriekš, “Ir” noskaidroja, iepazīstoties ar krimināllietas spriedumu.

Lai gan Stendzenieks šo lietu publiski nodēvējis par “vecām muļķībām”, atturoties sīkāk komentēt notikušā apstākļus, tiesas spriedums liecina — runa ir par 2 gramu kokaīna iegādi. Tas ir ievērojams daudzums, jo atbilstoši Latvijas krimināltiesību klasifikācijai par nelielu apjomu tiek uzskatīts 0,01g kokaīna jeb aptuveni viena narkotiku deva.

Nelegālais darījums risinājies 2017.gada 23.februārī, kad Stendzenieks pa telefonu pieteicis narkotiku iegādi un norunājis tikšanos ar pārdevēju kādā viesnīcā. Medijos jau iepriekš izskanējis apsūdzētā pārdevēja vārds — Nauris Sproga. Pie pirkuma Stendzenieks gan nav ticis, jo pa ceļam uz tikšanos policija pārtvērusi pārdevēju ar visu preci. Aizturēšana notikusi Rīgas centrā, Valdemāra un Noliktavas ielu krustojumā.

Turklāt izmeklēšanā noskaidrots, ka pārdevējs tirgošanos nolūkiem agrāk sarūpējis vismaz 25,6409g baltā pulverīša, kura sastāvā ekspertīze konstatējusi 50% kokaīna jeb nepilnus 13 gramus. Par lielu kokaīna apjomu Latvijā tiek atzīti 5 grami.

Konkrētajam darījumam, ko pārtrauca policijas iejaukšanās, pārdevējs vedis trīs polimēra maisiņus ar balto pulveri, kas svēra nepilnus 2 gramus un kura sastāvā bija 0,9972g kokaīna. Pēc policijas ziņām, 1g kokaīna atkarībā no kvalitātes maksā vidēji 80—140 eiro.

“Ir” sazinājās ar Stendzenieku, kurš atklāja, ka spriedums nav stājies spēkā, jo prokurors to ir pārsūdzējis daļā, kas attiecas uz narkotiku pārdevēju. Stendzenieks arī apliecināja, ka ir pilnībā atteicies no kokaīna lietošanas.

Tiesā abi apsūdzētie savu vainu atzinuši un lūguši neizdarīt pierādījumu pārbaudi. Abiem tiesa piesprieda nosacītu sodu, ņemot vērā pozitīvos raksturojumus un ģimenes apstākļus.

Pircējs par nepabeigto iegādes darījumu notiesāts pēc Krimināllikuma 253.panta 1.daļas un 15.panta 4.daļas — tiesa piespriedusi 1 gada nosacītu cietumsodu ar pārbaudes laiku uz 1 gadu.

Pārdevējs notiesāts pēc Krimināllikuma 253.1 panta 3.daļas, saņemot 5 gadu brīvības atņemšanu nosacīti ar pārbaudes laiku uz 5 gadiem un mantas konfiskāciju — tā attiecas uz kratīšanā izņemtajiem 850 eiro. Noteiktais sods ir mazākais, kādu likums šajā gadījumā paredz.

Spriedumā var uzzināt, ka pārdevējs agrāk nav sodīts, taču Stendzeniekam šis nav pirmais sods par narkotiku iegādi. Ar Organizētās un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurora 2016.gada 25.oktobra priekšrakstu viņš sodīts pēc tā paša 253.panta 1.daļas ar 1850 eiro naudas sodu, sodāmība vēlāk ir dzēsta. Tiesa norādījusi, ka tas ir atbildību pastiprinošs apstāklis — «noziedzīgais nodarījums veido recidīvu».

Šī krimināllietā noskaidrotā informācija līdz šim nav bijusi publiski pieejama. Stendzenieks ilgstoši darbojies reklāmas biznesā, tajā skaitā vairākkārt veidojis vēlēšanu kampaņas un ir publiski zināma persona, tāpēc “Ir” uzskatīja par būtisku noskaidrot šīs narkotiku lietas apstākļus. Ar anonimizētā sprieduma saņemšanu tiesā neveicās gludi, tas prasīja laiku — “Ir” saņēma anonimizēto spriedumu tikai šonedēļ.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesneses Sandras Meliņas 10.septembrī pieņemtais spriedums ir pārsūdzēts un nav stājies spēkā. “Ir” noskaidroja, ka Rīgas apgabaltiesā lietas izskatīšana apelācijas instancē ir ieplānota 20.decembrī.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu