Taisnīgākas sabiedrības gaidās • IR.lv

Taisnīgākas sabiedrības gaidās

1
Andris Ambainis. Foto — Jānis Pipars
Anda Burve-Rozīte

Kvantu datorzinātnieks Andris Ambainis «kvantu datoru zīdainīti» cer sagaidīt jau tuvākajos gados. Latvijai ieejot otrajā simtgadē, viņš redz divus vissvarīgākos mērķus

Paies gads vai varbūt pieci, līdz pasaules zinātnieku sabiedrība varēs izmēģināt pirmo vienkāršāko kvantu datoru. Starp tiem, kuri devuši nozīmīgu ieguldījumu šīs nozares attīstībā, ir latviešu zinātnieks Andris Ambainis. Latvijas Universitātes Kvantu datorzinātnes centrā, ko viņš pirms desmit gadiem izveidoja, kopā ar jaunajiem paša izaudzinātajiem supertalantiem Ambainis cita starpā strādā pie tā, lai kvantu datorā būtu iespējams modelēt ekonomikas attīstībai nozīmīgus risinājumus.

Intervijā viņš stāsta, kā rit darbs zinātnes nozarē, kas tuvākajās desmitgadēs būtiski izmainīs pasaules ainu, kā arī atklāj savu izpratni par Latvijai svarīgu attīstības scenāriju.

Vai varat aprakstīt pēdējo reizi, kad sajutāties bezspēcīgs savas muļķības priekšā?
Ir viena zinātniska problēma, pie kuras mani brīžiem tāda sajūta pārņem. Viens no mūsu pētnieku grupas spējīgākajiem doktorantiem Mārtiņš Kokainis ir izgudrojis jaunu kvantu algoritmu. Ja to datorā nomodelē, tas strādā tajos gadījumos, ko esam izmēģinājuši, bet nekādi nespējam pamatot, kāpēc tas strādā. Ir matemātiķa dilemma: vai spēju pamatot, ka tas strādās jebkurā citā gadījumā? Zinātnieka intuīcija saka: varbūt te ir rezultāts. Bet varbūt rezultāta nav, un algoritms nestrādā gadījumā, ko neesam iedomājušies pārbaudīt.

Tas ir jauns kvantu algoritms meklēšanai lielos datu apjomos. Tādi algoritmi ir līdz šim bijuši, bet tur ir viena nianse, ko nav izdevies sasniegt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu