Jāsāk reāli strādāt! • IR.lv

Jāsāk reāli strādāt!

1
Raimonds Vējonis. Foto — Edmunds Brencis
Nellija Ločmele, Aivars Ozoliņš

Valsts prezidents Raimonds Vējonis skaidro, kā izvēlējies premjerministra kandidātu, ko gaida no jaunievēlētajām partijām un kādus izaicinājumus Latvijai saredz nākamajā simtgadē

Stingrs un lakonisks — tāds bija prezidents Vējonis, nākamajā dienā pēc 13. Saeimas sanākšanas uzticēdams valdības veidošanu Jaunās konservatīvās partijas līderim Jānim Bordānam un uzreiz piesolīdams šo rīkojumu atcelt, ja divās nedēļās viņam neizdosies savākt vairākumu. Kad ierodamies uz interviju Rīgas pilī šo otrdien, prezidents valsts svētku noskaņās ir viesmīlīgs un gatavs gan sīki skaidrot savu pieeju valdības veidošanai, gan komentēt čekas maisu atvēršanu un simtgades svinību kulmināciju.

Kāpēc jūs no paša iezīmētajiem trim premjerministra kandidātiem izvēlējāties Jāni Bordānu?
Šos trīs kandidātus iezīmēja Latvijas vēlētājs. Trijām partijām, kuras nosacīti varam saukt par jaunajiem politiskajiem spēkiem — KPV, JKP un Attīstībai/Par! — bija dots lielāks uzticības mandāts nekā līdzšinējās koalīcijas partijām. Tāpēc sākotnēji izvēlējos šos trīs kandidātus. Gala izvēle notika starp KPV un JKP, jo viņi bija ieguvuši visvairāk atbalsta, pa 16 deputātiem parlamentā.

Kāpēc Bordāna kungs? Ļoti lielu lomu nospēlēja viņa pieredze. Bordāna kungs ir bijis tieslietu ministrs, strādājis Ministru kabinetā. Mums jau nav tik daudz laika, ko veltīt mācībām. Redzam, ka parlamentā deputātiem būs ļoti daudz jāmācās, parlaments ir ļoti būtiski atjaunināts. Līdz ar to izvēlējos Bordāna kungu ar domām un cerībām, ka viņš, salīdzinot ar Gobzema kungu, ir profesionālāks, zinošāks, pieredzējušāks.

Pabriks arī ir pieredzējis. Bet principiālā atšķirība starp Bordānu un Pabriku ir piecu vai sešu partiju koalīcija. Vai izvēle par labu Bordānam nozīmē, ka arī jūs par optimālo uzskatāt piecu partiju modeli bez ZZS?
Izdarot izvēli, es nekādā gadījumā nerēķinājos ar to, ir vai nav ZZS [koalīcijas] sastāvā. Kā Valsts prezidents es nepārstāvu vairs nevienu partiju — pārstāvu visu Latvijas tautu. Bordāna kungam ir iespēja veidot tādu koalīciju, kādu viņš uzskata par nepieciešamu, lai varētu iegūt vairākumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu