Pašiem aizstāvēt savu valsti • IR.lv

Pašiem aizstāvēt savu valsti

1
Leonīds Kalniņš. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Indra Sprance

Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš valsts simtgadi sagaida pacilātā noskaņojumā, jo armiju papildina jauni karavīri un bruņojums.
Tomēr par izšķirošu drošībai viņš uzskata sabiedrības spēju kritiski domāt

Iekšpagalmā starp bruņoto spēku korpusiem Rīgā, Krustabaznīcas ielā, laistās svaigi klāts asfalts. Notiek teritorijas labiekārtošana. «Šī bāze ir ļoti veca. Vēl no cara laikiem,» saka NBS komandieris Leonīds Kalniņš, platiem soļiem mērojot ceļu uz karavīru ēdnīcu. Tas ir neliels nams, kurā atrodas gan štāba bataljona virtuve, gan kapela. No sākuma uz ēdnīcu un tad uz kapelu? «Nē, vienmēr pieēdas un aizmirst uz kapelu aiziet,» Kalniņš joko pretī.

Ēdnīca dienasvidū pilna, bet rinda virzās ātri. «Te vienmēr ir ļoti garšīgi. Teikšu atklāti — man par daudz lielas porcijas,» komentē Kalniņš. Vai tāpēc jāsporto vairāk? Komandieris atbild, ka ceļas piecos no rīta, vingro un labprāt arī peld. «Latvijā vislabākais baseins ir šeit — 50 metri,» uzteic turpat kompleksā esošo baseinu.

Bruņoto spēku vadību Kalniņš pārņēma pirms diviem gadiem. Vaicāts par lielāko izaicinājumu šajā periodā, atbild — «neapbižot savu ģimeni». Reti sanākot būt mājās arī sestdienās un svētdienās. Pārējais gan ejot no rokas, «jo man patīk militārā profesija un esmu ļoti gandarīts, ka tiku izvēlēts šim amatam».

Vaicāts par Latvijas aizsardzības stiprākajām un vājākajām vietām, Kalniņš skaidro, ka visstiprākā ir cilvēku potenciāls. «Tie ir zemessargi un karavīri, kas ir ļoti labi sagatavoti.»  Savukārt «tādas īsti vājas vietas nav». Problēmas gan sagādājot jautājumi, kas skar infrastruktūras būvniecību, dažreiz aizkavējoties iepirkumi, taču «ne jau tāpēc, ka mēs būtu vainīgi, bet tās procedūras prasa kādus divus trīs gadus». Valsts aizsardzībā pēdējo gadu laikā ieguldīti lieli līdzekļi. Naudas apgūšana Latvijā nereti iet roku rokā ar politbiznesa darījumiem, tāpēc vaicāju, vai ir nācies ko tādu novērot? «Neesmu saskāries ar korupcijas vai izšķērdēšanas gadījumiem. Manuprāt, jautājumā minētās darbības nav savietojamas ne ar dienestu, ne ar ētikas un morāles normām,» atbild komandieris.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu