''Lielo Kristapu'' saņem Ināras Kolmanes režisētā spēlfilma ''Bille'' • IR.lv

”Lielo Kristapu” saņem Ināras Kolmanes režisētā spēlfilma ”Bille”

1
''Lielā Kristapa'' ceremonijā kinoteātrī "Splendid Palace" 12.novembrī. Publicitātes foto: Gints Ivuškāns

Kinoteātrī Splendid Palace 12.novembra vakarā svinīgā ceremonijā sveikti Nacionālās kino balvas Lielais Kristaps laureāti. Balvu par labāko pilnmetrāžas spēlfilmu Bille saņēma režisore Ināra Kolmane un lentes veidotāju komanda.

Filmas producenti ir Jānis Juhņēvičs, Marta Romanova-Jēkabsone, tā tapusi studijā Deviņi ar kopproducentiem Studija 2 no Lietuvas, Master film, Magic Lab no Čehijas. Kā informē Nacionālās kinobalvas komunikācijas vadītāja Signe Valtiņa, žūrija uzteic filmas radošās grupas veikumu, izveidojot ‘’līdz detaļām pārliecinošu dažādu kino profesiju ansambļa sniegumu, attēlojot uz ekrāna apdāvināta bērna pasaules redzējumu’’.

Balvu par mūža ieguldījumu filmu mākslā saņēma Mihails Savisko un Ābrams Kleckins. Labākā aktrise šogad ir Elita Kļaviņa ar lomu filmā Rīga. Dublis 1, labākais aktieris – Vilis Daudziņš par dalību lentē Ar putām uz lūpām.

Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma ir Laika tilti, režisori Kristīne Briede un Audrjus Stonis, producents Uldis Cekulis. Lente veidota studijā VFS Films, kopproducenti Studio Nominum no Lietuvas un Vesilind no Igaunijas. Žūrijas pamatojums balvas piešķiršanai: izmantojot savu skolotāju iemācīto pieeju kino domāšanai, filmas veidotāji apliecina cieņu viņu sniegumam, ievietojot katra meistara veikumu Baltijas dokumentālā kino kontekstā.

Labākā īsfilma ir Elektriķa diena, režisors un producents Vladimirs Leščovs, Lunohod. Žūrijas pamatojums: Ar pārliecinošu meistarību veidots kinematogrāfisks universs, kur režisoram raksturīgā animācijas estētika un askētiskā stāstniecība ietver visu pasauli elektrības lādiņā. Leščovs saņēma arī labākā animācijas filmas režisora balvu.

Labākā debijas filma – Vīrietis un dālijas, režisors Guntis Bojārs, producents Matīss Kaža, Deep Sea Studios. Žūrijas pamatojums: caur varoņa prizmu iejūtīgi vērota paaudžu, kuras šķir mīlestības neesamības radīta trauma, komunikācijas nespēja.

Labākais scenārists – Oskars Rupenheits par pamatu filmai Kriminālās ekselences fonds. Filma saņēma arī skatītāju simpātiju balvu pēc balsojuma portālā Delfi. Andris Daugaviņš par darbu šajā kinolentē saņēma balvu par labāko otrā plāna lomas tēlojumu.

Žūrijas īpašā balva piešķirta Kristīnei Želvei par scenāriju filmai Mērijas ceļojums. Pamatojums: par meistarīgu unikālu arhīva materiālu lietojumu, vizualizējot pagājušo laiku. Lente saņēma balvas no FIPRESCI un laikraksta Diena, žurnāla SestDiena, izdevuma KDi. Tās producente ir Elvita Ruka, Vivat!.

Dāsns balvu birums spēlfilmas Tēvs Nakts radošajai grupai. Dāvis Sīmanis saņēma labākā spēlfilmas režisora balvu, Andrejs Rudzāts ir labākais spēlfilmas operators, Ilze Blauberga – labākā aktrise otrā plāna lomā, Kristīne Jurjāne – labākā māksliniece.

Vairākas balvas piešķirtas dokumentālajai lentei Turpinājums. Ivars Seleckis saņēma labākā dokumentālās filmas režisora balvu, Valdis Celmiņš nosaukts par labāko dokumentālās filmas operatoru, Andra Doršs ir labākā montāžas režisore.

Labākā kostīmu māksliniece ir Liene Rolšteina, filma Homo Novus. Lente saņēma Rīgas namu balvu kā skatītākā filma. Tās režisore ir Anna Viduleja, producenti Ivo Ceplevičs, Jānis Kalējs, Film Angels Productions.

Divas balvas filmai Nakts pastaigas – labākā animācijas māksliniece Lizete Upīte un labākais skaņu režisors Ģirts Bišs. Labākā grima māksliniece – Beata Rjabovska, lente Baltu ciltis. Pēdējie Eiropas pagāni. Labākais komponists – Vestards Šimkus ar kompozīcijām lentei Elpa marmorā. Labākā studentu filma Viesturs Kairišs iznāk no meža, režisore Marta Elīna Martinsone, Latvijas Kultūras akadēmija.

Nacionālajai kino balvai nominētās filmas un profesionāļus vērtēja starptautiska žūrija, kurā bija kinozinātnieks Ph. D. Juris Civjans un Holivudas aktrise Rutanja Alda no ASV, kinozinātniece Dr. Elīna Reitere no Vācijas, Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) radošā direktore Sonora Broka, režisors Viesturs Kairišs, filmu producente Linda Krūkle u.c.

Nacionālo kino balvu Lielais Kristaps rīko Latvijas Kinematogrāfistu savienība sadarbībā ar Nacionālo kino centru un Kultūras ministriju, balvai ir atbalsts no pašvaldības un privātuzņēmumiem.

Komentāri (1)

andrejs 13.11.2018. 21.15

Prieks, ka žūrijai pietika drosmes parādīt pigu “vēsturiskajai pasakai” Nameizim.
Izsaku naivu cerību, ka valsts naudu divi ģēniji Grauba un Ēķis vairs nesaņems.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu