Tasīte rudens skumjām • IR.lv

Tasīte rudens skumjām

Tējas servīze Sakta (melnā). Formas autore Zina Ulste. Ražota RPR no 1960. līdz 1962. gadam. Dekora autors nezināms. Rokas gleznojums. Retums!
Gunita Nagle

Kad gribas pasērot par aizgājušo vasaru vai izbaudīt vienpatību, pamēģiniet nobaudīt tēju no Rīgā gatavotas tasītes! Pusotru gadsimtu te ražoti izcili un skaisti porcelāna trauki, un tēja vai kafija no tiem garšo īpaši

Nav labākas zāles pret rudeni kā tēja. Tā jādomā, lasot dzeju. To dzer aiz skumjām par aizgājušo vasaru. Vai arī — lai mazinātu vārdos grūti aprakstāmu nostalģijas un laimīgas vienpatības sajaukumu. Kad trokšņainā dzīve ar vasarnieku bariem aizgājusi, ir pat labi, klausoties lietus graboņā aiz loga, dzert tēju. No baltām krūzītēm, kurās atspīd kamīna uguns dzeltenās liesmas.

Tasītes varētu būt lieliskas stāstnieces. Jo Latvijas porcelāns ir piedzīvojis gan visfantastiskākos laikus, kuros trauki celti galdā gardiem ēdieniem un aizraujošām sarunām, gan drūmākos bēgļu un karu gadus. Vēlāk kāzās dāvinātas servīzes solīja mierpilnu dzīvi, kurā cilvēki, dzerot mokas kafiju, atkal varēs cits citam uzticēties. Ka Latvijas porcelāna vēsture var kļūt par patiesu aizrautību, zina stāstīt kolekcionāre Sandra Spunde.

Trīs Siguldas

Latvijā ražotos porcelāna traukus Sandra sāka meklēt aiz nepieciešamības likt lietā savu azartu. Gadiem ilgi viņa bija vākusi 19. un 20. gadsimtā Latvijā izdotās pavārgrāmatas. Kad to skaits sasniedza gandrīz tūkstoti, kļuva aizvien grūtāk atrast ko tādu, kā jau nav grāmatplauktos. Taču azarts klusi un neapmierināti gruzdēja, un Sandra izlēma atjaunot kāzās dāvināto tējas servīzi Sigulda. Dažas tasītes un apakštasītes bija saplīsušas, un viņa antikvariātos un krāmu tirdziņos sāka meklēt, ar ko tās aizstāt.

Rīgas Porcelāna rūpnīcā 1977. gadā radītā servīze Sigulda, kuras dizaina autors ir Ēriks Ellers un dekoru radījusi viena no zināmākajām rūpnīcas māksliniecēm Zina Ulste, bija ražota lielos apjomos. Un ar Siguldu viņas jaunā aizraušanās — Latvijā ražoto porcelāna trauku kolekcionēšana. Četru gadu laikā viņa ir sakomplektējusi gandrīz simt tējas un kafijas servīžu, kā arī dažādas zupu terīnes, desu un siļķu traukus, ūdens un piena krūkas, krējuma kanniņas un garšvielu traukus. Arī katrai no trim meitām — pa vienai Siguldai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu