Valsts simbols tenisa laukuma lielumā • IR.lv

Valsts simbols tenisa laukuma lielumā

Igors Tkačenko pie Latvijas karoga AB dambī. Foto — Jānis Pipars

Iespaidīgi lielais Latvijas karogs AB dambja mastā 11.novembrī varētu neplīvot, jo vējš, iespējams, būs par stipru, un 18.novembra svētku salūta laikā to atstāt uzvilktu ir pārāk bīstami. Tā žurnālam IR stāsta karogu aprūpējošās kompānijas Reck būvniecības projektu vadītājs Igors Tkačenko.

Karogu Rīgai uzdāvināja biedrība Latvijas karogs. Tas ir 20 metrus garš, 10 metrus plats – teju tenisa laukuma lielumā. 60 metrus augstajā mastā to notur bieza ķēde. Karogs sver 40 kg, tā pacelšanai vajag 6-8 cilvēkus. Vējainākā laikā gadījies, ka pūsma karogu paceļ līdz ar tam pieķērušos darbinieku. Karogu nepaceļ sēru dienās — konstrukcija neļauj to turēt pusmastā.

Karogu kompānijas darbinieki pārbauda katru dienu. Ja iegriežas pārāk stiprs vējš – 15 m/s un vairāk, karogs jālaiž lejā. Laika prognozēm Igors un kolēģi seko līdzi portālos Windguru un Meteo.lv, sazinās ar lidostas speciālistiem. Pēc pašreizējām prognozēm izskatās, ka karogs varētu netikt pacelts Lāčplēša dienā.

«Vējš ir lielākais karoga ienaidnieks,» saka Igors. Vējš ar to spēlējas, radot stipru skaņu un asu sitienu. Ik pa laikam karogam ieplīst stūris. Lai būtu laiks bojājumus salabot, noliktavā stāv vēl pieci tikpat lieli karogi maiņai. Reiz karogu saplēsis tajā ielidojis drons, citu reizi pasvilinājis privāti sarīkots salūts. Pirms valsts simtgades uguņošanas karogs tiks nolaists, un to pacels, tiklīdz tas būs droši.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu