Kareivīgais optimists • IR.lv

Kareivīgais optimists

Luijs Roseto. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Pauls Raudseps

Luijs Roseto pirms 25 gadiem dibināja Wired, kurš vienubrīd bija planētas «krutākais» žurnāls

Jau 1993. gadā, kad neviens ārpus šaura zinātnieku loka vēl nebija dzirdējis par internetu, kad pat Amerikā tikai retajam mājās bija dators un vienīgā kabatā pārnēsājamā telekomunikāciju ierīce bija peidžers, Luijs Roseto (Louis Rossetto) pirmā žurnāla Wired numurā rakstīja, ka «Digitālā Revolūcija brāzmo mūsu dzīvē kā tropu viesuļvētra Bengālijas līcī».

New York Times mediju kritiķis Deivids Kārs (David Carr) vēlāk rakstīja, ka 90. gados Wired bija «planētas krutākais žurnāls», jo pirmais nojauta un aprakstīja, kā jaunās informācijas tehnoloģijas radikāli izmainīs visu sabiedrību. Roseto bija žurnāla līdzdibinātājs, galvenais redaktors un uzņēmuma vadītājs. Nedaudz vairāk nekā piecos gados Wired drukātā versija tika vairākkārt apbalvota, tajā skaitā par izaicinoši moderno dizainu, un tā izdevējs bija starp pirmajiem, kas sāka saturu izvietot internetā. Tagad visur redzamā «banera» reklāma ir Wired izgudrojums.

Kad nejauši uzzināju par Roseto ierašanos Rīgā, lai paciemotos pie sava Kolumbijas Universitātes kursabiedra, žurnālista Jura Kažas, uzreiz radās vēlme ar viņu parunāt. Vienojamies paēst brokastis jaunajā Grand Poet viesnīcā Raiņa bulvārī.

Kā Roseto jau 90. gadu sākumā spēja saskatīt digitālo tehnoloģiju milzīgo ietekmi? Roseto bija strādājis par žurnālistu, rakstījis par Afganistānas karu, bet 80. gadu vidū pārvācās pie savas draudzenes uz Amsterdamu un atrada darbu uzņēmumā, kas nodarbojās ar mašīntulkošanu. «Dzīvē nav taisnu līniju,» viņš saka. «Tev šķiet, ka dodies vienā virzienā, un tu nonāc pavisam citā vietā.» Roseto par IT pasauli neko nezināja, bet «es sāku apmierināt savu ziņkārību par man pavisam svešu pasauli». Viņš apmeklēja uzņēmumus, izstādes un akadēmiskās laboratorijas, «un es redzēju, kā cilvēki strādā uz pašām tehnoloģijas attīstības robežām, redzēju, kā šīs tehnoloģijas aizvien vairāk ienāk ikdienā». Roseto atceras, ka viņu pārsteidza Xerox birojā redzētais, kad vienā kabinetā rakstītu dokumentu varēja izdrukāt blakus istabā. Bet galvenais bija cilvēki. «Viņi bija ļoti gudri, ļoti smagi strādāja, darīja foršas lietas, bet viņiem visiem bija arī ļoti augsti ētiskie standarti un cēli mērķi. Viņi neuzskatīja, ka vienkārši rada jaunu printeri. Viņi darīja lietas, kas radīs revolucionāras izmaiņas, kuru ietekme būs daudz plašāka par kādu mazu, konkrētu uzlabojumu.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu