Prezidents aicina Bordānu izveidot valdību līdz 21.novembrim • IR.lv

Prezidents aicina Bordānu izveidot valdību līdz 21.novembrim

51
Valsts prezidents Raimonds Vējonis (no labās) un 13. Saeimā ievēlētais Jaunās konservatīvās partijas Ministru prezidenta amata kandidāts Jānis Bordāns tikšanās laikā Rīgas pilī. Foto: Evija Trifanova, LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis valdības veidošanu nolēmis uzticēt Jaunās konservatīvās partijas (JKP) premjerministra amata kandidātam Jānim Bordānam, vēsta Valsts prezidents kanceleja. Bordāns savas ieceres valdības veidošanai atklāja intervijā oktobrī.

Ņemot vērā jau mēnesi notikušās 13.Saeimā ievēlēto partiju konsultācijas par valdības veidošanu, Valsts prezidents sagaida no Bordāna izlēmīgu un atbildīgu rīcību, lai panāktu vienošanos par nākamās koalīcijas aprisēm un Saeimas vairākuma atbalstu līdz 21.novembrim.

Vējonis aicina Bordānu valdības veidošanas gaitā saskaņot ar Valsts prezidentu ārlietu un aizsardzības ministru kandidātus, kā arī prioritāros darbus. Ja līdz 21.novembrim netiks panākta vienošanās par valdību, Valsts prezidents atsauks 7.novembra rīkojumu “Par Ministru kabinetu” un aicinās citu Ministru prezidenta kandidātu veidot valdību.

Jaunās valdības veidotājs Jānis Bordāns (JKP) pēc tikšanās ar Valsts prezidentu žurnālistiem paudis, ka ir par 80% pārliecināts – viņa veidoto valdību apstiprinās, vēsta aģentūra LETA, Viņš tomēr uzreiz piebildis, ka jaunās valdības veidošanā nesadarbosies ar Zaļo un zemnieku savienību, kā tika pausts iepriekš.

Vējonis jau iepriekš norādījis, ka no jaunās valdības sagaida gatavību turpināt stiprināt mūsu valsts un finanšu sistēmas drošību, veidot sabalansētu valsts budžetu, atgādina Valsts prezidenta kanceleja. Vienlīdz būtiski ir nodrošināt jau īstenoto reformu nepārtrauktību un pēctecību, stiprināt mediju neatkarību un tiesiskumu, tai skaitā pilnveidot noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas mehānismus.

Partija ‘’KPV LV’’ jau paziņojusi, ka atbalstīs JKP līdera veidoto valdību, vēsta Latvijas Radio 1. Savukārt partiju apvienība ‘’Attīstībai/Par’’, paužot atbalstu, vēlas redzēt detalizētāku valdības koalīcijas veidošanas plānu.

Kā ziņo LETA, Bordāns ir vienīgais, kurš līdz šim ir piedāvājis konkrētu koalīcijas modeli ar ministru amatu sadalījumu, koalīcijā neiesaistot ZZS un “Saskaņu”. JKP pirmajā piedāvājumā līdz ar premjerministra posteni vēlējās ieņemt arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra un iekšlietu ministra krēslu.

Saskaņā ar piedāvājumu apvienībai “Attīstībai/Par!” (AP) tiktu trīs ministrijas – Finanšu, Labklājības un Veselības, kā arī Saeimas spīkera krēsls. Par parlamenta priekšsēdētāju gan jau ir kļuvusi Nacionālās apvienības (NA) pārstāve Ināra Mūrniece.

Atbilstoši JKP pirms pāris nedēļām izteiktajam piedāvājumam trīs ministrijas pienāktos NA, kura saglabātu kultūras ministra amatu, kā arī tiktu pie Izglītības un zinātnes ministrijas un Zemkopības ministrijas vadības grožiem. Partijai “KPV LV” JKP bija iecerējusi atvēlēt ekonomikas ministra un satiksmes ministra krēslu, “Jaunajai Vienotībai” (JV) – tieslietu un aizsardzības ministra posteņus. Ārlietu ministra amatā JKP gribēja redzēt “neitrālu profesionāli” – bezpartejisku diplomātu, par ko vienotos un virzītu visas koalīcijas partijas kopā.

JKP 13.Saeimas vēlēšanās ieguva trešo lielāko atbalstu un 16 deputātu vietas jaunajā parlamentā. Pagaidām ievēlēto partiju starpā nav panākta vienošanās par koalīcijas sastāvu.

Komentāri (51)

tonijs 07.11.2018. 14.32

JKP (16) + KPV.LV (16) + Attīstībai/Par (13) kopā jau ir 45 balsis. Vēl paņemam klāt JV (8) un vairākuma valdība (53) gatava. Valdība bez oligarhu partijām un liekulīgajiem tiesiskuma grāvējiem būtu labākā dāvana Latvijas simtgadē visiem valsts iedzīvotājiem.

+6
-3
Atbildēt

3

    QAnon > letonijs 07.11.2018. 14.48

    Par oligarhu partijām Vienotības un tagad, droši, arī Jaunās Komparķijas un Par(OIK) saimnieki: Itera Latvija, Skonto būve, Binders, ABLV un Rietumu banka, tev nepiekritīs. Labākā dāvana simtgadē būtu, ja ASV specdienesti salādētu transporta lidmašīnā manis minētos čekas projektus, kopā ar to Saskaņas sugasbrāļiem un nogādātu Guantanamo cietumā, arābu teroristu izpriecām.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    lindab456 > letonijs 07.11.2018. 14.57

    “JKP + KPV.LV + A/P + LV…”
    Nogriezt nacionālo, vietējo (lauku iedzīvotāji) pārstāvniecību, pilnībā – nebūtu pareizi.

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    J.šveiks > lindab456 07.11.2018. 16.04

    tur nav neviena zemnieku pārstāvja bet gan lembes padauzas ar stulbu un resnu analfabētu ministra krēslā

    +4
    -1
    Atbildēt

    1

    Vahamurka > J.šveiks 07.11.2018. 16.15

    Neaizmirsti,ka daudzas laucinieciskas pašvaldības vada tieši ZZS,tātad viņu atbalsts laukos ir liels.

    +2
    -3
    Atbildēt

    1

    J.šveiks > Vahamurka 07.11.2018. 18.49

    nekas mīlīt, pēc reģionālās reforms bijušie kolchozu pr-tāji paliks aiz borta un viņu ietekme izšķīdīs , līdzā paraujot šo lembes sarkanzaļo trubas zupstrātu. Zemniekiem jau ir tāda zemnieku saeima.

    +3
    -1
    Atbildēt

    1

    Vahamurka > J.šveiks 07.11.2018. 22.52

    Vai tad tajā zemnieku saeimā neviena lielzemnieka nav,kurus kolhozu priekšsēdētāji visu laiku atbalstījuši?Reģionālajā reformā lauki nekur nepazudīs.Šitais ”jaunais” zubstrāts drīz aptaisīsies pēc pilnas programmas.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Vahamurka > letonijs 07.11.2018. 16.18

    Tieši šādu koalīciju jau paredzēju.Vecās vienotības indīgās atvases un viņu aģenti no KNABa saies kopā,paņemot vēl Meroni projektu.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Jānis Lakijs 07.11.2018. 15.19

lindab456: “JKP + KPV.LV + A/P + LV…”
Nogriezt nacionālo, vietējo (lauku iedzīvotāji) pārstāvniecību, pilnībā – nebūtu pareizi.
==============
Paldies par teicamu “JKP + KPV.LV + A/P + LV…” raksturojumu. Uzreiz skaidrs, kas šīs partijas nav.
Vienlaiku paliek silti ap sirdi, lasot, kā pasaules elpas cauraustie tomēr rūpējas par “vietējo” pārstāvniecību.

+5
-2
Atbildēt

1

    QAnon > Jānis Lakijs 07.11.2018. 15.59

    Nogriežot latvisko pārstāvniecību, tiks briedināta revolucionārā situācija. Varbūt labāk, lai ir šausmīgs gals, nekā šausmas bez gala?

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    Jānis Lakijs > altinyildiz 07.11.2018. 16.04

    Neviens tev neliedz sarīkot pašam sev šausmīgu galu. Vai arī ārstēties.

    +2
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > Jānis Lakijs 07.11.2018. 16.27

    Bez noderīgiem idiotiem koprofāgs Toņka nejustos tik komforti.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

kolpants 07.11.2018. 16.29

Интересный ход!
1 версия. Президент решил себя показать независимым игроком, мол, хочу на 2 срок. И видите, я не человек СЗК и Лемберга! НКП их не хочет в коалицию, а я все равно их номинирую!
Такая красивая идеалистическая картина
2. версия. Президент человек СЗК. Но решили сделать элегантный ход, перед этим договорившись с партиями немного проучить выскочек НКП, которые пытаются сейчас выставить единственной партией без олигархов. Решение простое и элементарное: партии до 21 ноября не соглашаются с предложением Бордана. 22 ноября президент номинирует Пабрика.
В итоге никаких претензий к президенту-я же не виноват, что Борданс проср.л свой шанс.

Что-то мне подсказывает, что ближе к реальности 2 версия. Ну никак события последних недель и дней не индексируют, что у Бордана есть реальные шансы.

0
-1
Atbildēt

1

    Vahamurka > kolpants 07.11.2018. 16.34

    Partiju apvienība “Attīstībai/Par!” turpina veco politiku, tāpēc “KPV LV” nekad neietu Arta Pabrika (A/P) vadītajā valdībā, tā pēc potenciālo valdības vadītāju tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni trešdien pauda Aldis Gobzems (“KPV LV”).

    0
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > Vahamurka 07.11.2018. 16.40

    Ну Гобземс известный “принципиальный” политик. Завтра выступит с новым заявлением, что “не так поняли”, “ради будущего страны готов” и “т.д”.
    Если решили консерваторов оставить за бортом, то не так много вариантов сделать работоспособную коалицию.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Vahamurka > kolpants 07.11.2018. 16.50

    Partija “KPV LV” ir gatava atbalstīt Jāņa Bordāna (JKP) veidotu valdību, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni žurnālistiem norādīja “KPV LV” politiķis Aldis Gobzems, kurš arī pretendēja uz premjera krēslu.

    “KPV LV” var droši paziņot, ka atbalstīs Bordāna veidotu valdību, kā arī politiķi Jutu Stīķi iekšlietu ministra amatam, ja šis jautājums nonāks līdz balsošanai, teica Gobzems.
    https://nra.lv/politika/263158-kpv-lv-atbalstis-bordana-valdibu-ar-striki-iekslietu-ministra-amata-pabrika-valdiba-neietu.htm?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

    0
    0
    Atbildēt

    2

    kolpants > Vahamurka 07.11.2018. 19.24

    КПВ испугались, что их объедут ПАР Единство СЗК. И решили подружиться с консерваторами. А те, похоже, испугались по такой же причине. И поэтому они уже так рады КПВ, и олигархи за спиной КПВ их не пугают) Типа они же уже вроде как и не олигархи)

    Достаточно вспомнить, как Борданс ужом крутился, когда ему в интервью в лоб вопрос задали-как проголосует, если депутатов из КПВ попросят выдать для уголовного преследования.

    И что скажут верные партнеры Бордана Юраш и Стрике, сядут за стол переговоров с подозреваемыми Кайминем и Закаустовым?)

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Vahamurka > kolpants 07.11.2018. 19.40

    Mierīgi nosēdīsies.Pēc tam nomainīs Straumi un lietu pret KPV darboņiem izbeigs sastāva trūkuma dēļ.

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > Vahamurka 07.11.2018. 21.56

    хм, ну не знаю, как же tiesiskums

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Vahamurka > kolpants 07.11.2018. 22.40

    Atradīs kādu citu,ar ko izrēķināties,tad varēs bazūnēt par tiesiskuma uzvaru.Rekur,Lembergu iebāzīs cietumā un visi sitīs plaukstiņas.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Vahamurka > Vahamurka 07.11.2018. 16.54

    Sašutis par dzirdēto bija Pabriks. “Es nedomāju, ka es varu īsā formātā atbildēt uz visiem nepamatotiem apmelojumiem manā vai manas partiju apvienības virzienā,” norādīja “Attīstībai/Par!” līderis.

    “Būs grūti runāt par ideālu saskaņu sarunās, ja jau pirmajās minūtēs atsevišķi iespējamās koalīcijas partneri tevi apmelo. Mēs esam, mēs būsim pragmatiska partiju apvienība. Mēs varam šādiem nepamatotiem apvainojumiem pārkāpt pāri valsts interešu vārdā,” turpināja Pabriks.http://www.delfi.lv/news/national/politics/vien-isu-bridi-pec-bordana-nominesanas-potencialie-partneri-jau-sakildojas.d?id=50560511

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Vahamurka > Vahamurka 07.11.2018. 17.00

    No twitera
    Gints Knoks:Cik skaista mīlestība uzplaukusi starp Bordānu un Gobzemu. Skatos preses konferenci pilī un skaužu. Bordāna slavas dziesma Kaimiņam arī no mīlas lirikas zelta fonda. Tādi saldumiņi!

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    QAnon > Vahamurka 07.11.2018. 17.05

    Gandrīz jāsāk domāt, ka KPV ir tai pašā čekas ķēķī, kur Jaunā Komparķija, cepts.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu