Krista Valteris, cilvēka izglābēja • IR.lv

Krista Valteris, cilvēka izglābēja

1
Drosmīgā rīcība, izglābjot slīkstošu zēnu, Kristu padarīja tik slavenu, ka pērn viņa bija viens no viesiem Īrijas prezidenta Maikla Higinsa Ziemassvētku ballē. Šogad Krista saņēma Nacionālo drosmes balvu, viņa ir arī nominēta Īrijas latviešu organizētajai balvai Latvijas lepnums Īrijā. Foto no personīgā arhīva
Gunita Nagle

No visiem aptuveni 20 tūkstošiem latviešu, kuri dzīvo Īrijā, tikai viens ir ieguvis visu īru pateicību par īpašu drosmi. Tā ir 12 gadus vecā Krista, Tulovas vidusskolas skolniece, kura oktobrī kopā ar 19 citiem valsts iedzīvotājiem saņēmusi Īrijas Nacionālo drosmes balvu (National Bravery Award). Kristai un viņas draudzenei Keišai, kas izglāba slīkstošu sešus gadus vecu zēnu, tika pasniegts goda raksts par varonību.

Notikums, kura dēļ abas meitenes kļuva slavenas visā Īrijā, risinājās jau pagājušā gada 30. augustā. Meitenes gājušas pastaigāties pa vienu no Tulovas pastaigu takām, kas atrodas netālu no dīķa. Pēkšņi izdzirdējušas bērna kliedzienus: «Brāli! Brāli!» Krista žurnāliem jau daudzkārt ir stāstījusi, kā ar draudzeni pieskrējušas pie dīķa, ieraudzījušas slīkstošu puiku un, kamēr Krista tikusi līdz viņam, viņš jau bija sarijies ūdeni un sācis slīkt. Krista viņu saķērusi aiz rokas un ar Keišas palīdzību izvilkusi krastā. Tieši latviete bija tā, kura zināja, kā elpināt no mutes mutē, pamācījusi Keišai, kā tas darāms, un tad steigusies saukt palīgā pieaugušos. Neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķi un policisti drīz ieradušies, un, pēc pieredzējušu glābēju teiktā, tieši meiteņu ātrā un pareizi sniegtā palīdzība izglābusi zēna dzīvību. Vēlāk arī tika noskaidrots, ka puika kopā ar lielāko brāli dīķī peldējis, bet, kad mazākais nokļuvis pārlieku dziļi un sācis slīkt, vecākais bijis panikā.

Pirmās palīdzības sniegšanu Krista apguvusi kajaku klubā, kur jau piekto gadu trenējas airēšanā. Klubā nopietnu uzmanību pievēršot drošībai uz ūdens. Tieši tur apgūtā pirmās palīdzības sniegšana ļāva Kristai satraucošajā situācijā rīkoties ātri un prātīgi. «Tagad viņa ir lepna. Apzinās, ka ir izdarījusi labu darbu,» saka Marika Metla, Kristas mamma. Slava meiteni neesot apreibinājusi, tikai stiprinājusi Kristas apņēmību mācīties tik labi, lai varētu studēt Policijas akadēmijā. Marika atbalsta meitas mērķi reiz kļūt par policisti. «Viņa patiešām ir drosmīga, viņai ir daudzi diplomi par sasniegumiem mācībās, un viņa ir apzinīga,» uzskaita Kristas mamma. 

Marikas Meltas ģimene, kurā aug četri bērni un arī divi mazbērni, uz Īriju pārcēlusies jau sen — tiklīdz Latvija kļuva par Eiropas Savienības dalībvalsti. Krista piedzima Īrijā, Latvijā viesojusies reti un tāpēc atšķirībā no mammas un vecākās māsas latviešu valodā gandrīz nerunā. Tomēr sevi uzskata par latvieti un sola kādreiz atbraukt uz Latviju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu