"Re:Baltica" žurnālisti tiesā uzvar Rīgas domi • IR.lv

“Re:Baltica” žurnālisti tiesā uzvar Rīgas domi

1
Tiesneši. Foto: LETA

Administratīvā rajona tiesa 25. oktobrī atzina par prettiesisku Rīgas domes rīcību, nesniedzot Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra “Re:Baltica” žurnālistiem atbildes uz jautājumiem par nodibinājuma “Riga.lv” darbību, izdevumiem un ieņēmumiem.

Tiesa piesprieda Rīgas domei mēneša laikā no brīža, kad spēkā būs stājies spriedums, sniegt “Re:Baltica” prasīto informāciju par nodibinājuma “Riga.lv” ieņēmumiem 2015. gadā un finanšu izlietojumu 2015., 2016. un 2017.gadā par izmaksām personām un reklāmas izdevumiem medijos. Tiesa arī nolēma, ka “Riga.lv” ir žurnālistiem jāizsniedz valdes sēžu protokolu kopijas. Tāpat pašvaldībai jāsedz žurnālistu samaksātā valsts nodeva 30 eiro apmērā.

Tiesneses Līgas Biksinieces-Martinovas spriedumu mēneša laikā vēl var pārsūdzēt.

Veidojot pētījumu Ko Ušakovs tev nestāsta, “Re:Baltica” žurnālisti Administratīvajā rajona tiesā vērsās 2017. gada novembrī, jo Rīgas dome pētnieciskajiem žurnālistiem sistemātiski atteica jebkādu informāciju, kuru uzskatīja par domei nedraudzīgu. Nodibinājums “Re:Baltica” iesūdzēja domi tiesā par atteikumu sniegt informāciju par nodibinājuma “Riga.lv” darbiniekiem, viņu algām, honorāriem un arī maksājumiem par publikācijām sociālajos medijos, informē žurnāliste Sanita Jemberga. Žurnālisti vēlējās noskaidrot, vai domes nauda netiek izmantota Saskaņas un partijas Gods kalpot Rīgai (GKR) priekšvēlēšanu kampaņai.

Administratīvā tiesa konstatēja, ka nodibinājumu “Riga.lv” ir izveidojusi Rīgas pašvaldība, tātad sabiedrībai ir tiesības uzzināt par valsts un pašvaldības līdzekļu izlietojumu, kā arī Informācijas atklātības likums pilnībā attiecas uz domes pienākumu sniegt privātpersonām pieprasīto informāciju par “Riga.lv”. Tiesa arī norādīja, ka “ikvienam cilvēkam saskaņā ar Satversmi ir tiesības būt informētam par valsts pārvaldes sistēmas institūciju darbību, lai pārliecinātos, cik tās efektīvi, godīgi un taisnīgi saskaņā ar likumiem pilda sabiedrības uzticētās funkcijas”.

Tiesa atzina, ka “Re:Baltica” žurnālistu lūgums domei sniegt informāciju par “Riga.lv” darbinieku darbu, algu un citām izmaksām “var palielināt pārredzamību attiecībā uz Domes un tās iestāžu darbību. Šādas informācijas nodošana sabiedrības rīcībā pastiprina sabiedrisko kontroli pār pārvaldes iestādes darbības pamatotību, ekeftivitāti un atbildību, kas ir visas sabiedrības interesēs”. Tiesa atzina par prettiesisku Rīgas domes atteikumu žurnālistiem sniegt informāciju par “Riga.lv” darbiniekiem un amatpersonām veiktajiem maksājumiem. Tāpat tiesa par prettiesisku atzina domes atteikumu sniegt informāciju par “reklāmai un satura veidošanai plašsaziņas līdzekļos izlietoto finansējumu”. Arī uz prasījumu sniegt informāciju par “Riga.lv” valdes sēdēs izskatītajiem jautājumiem tiesas lēmums ir pozitīvs un norāda, ka dome nepamatoti atteica “Re:Baltica” izsniegt pieprasītās “Riga.lv” valdes sēžu prokolu kopijas un arī šī domes rīcība ir prettiesiska.

Tikmēr Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) vērsies tiesībsargājošās iestādēs pret “Re:Baltica” publicēto pētījumu, kurā atklājas, ka Rīgas mēra popularitātei trīs gadu laika iztērēti vismaz 8 miljoni eiro no rīdzinieku naudas.

 

Komentāri (1)

Sskaisle 01.11.2018. 10.31

es gan saprotu, ka jesčo ņe večer, ka Ušakovs to visu pārsūdzēsot

bet – kas mani uztrauc – lūk 30.10. 18 Rīta Panorāmā tika iztaujāts Rīgas valdnieks Andris Ameriks – par to, ka Rīgas pilsēta , tai skaitā RS nodarbina Putina Krievijas firmas, tās pašas , kuras pakalpo piemēram, Krimā

Ameriks uz to atbildēja , ka tā ziņa esot vētra ūdensglāzē , uz ko aklusēja – neko nekomentēja – tātad pieņēma, norija, kā patieību RP žurnālisti

bet – es joprojām nēsājos ar domu – ja putina cilvēki saimnieko Rīgā un Rīgas saimnieks to atzīst tikai par notikumu ūdensglāzē, tad kāda ir visa patiesība par Rīgu. Vai pareizi, ka RS inventārs- sab transporta sliedes arī ir ieķīlātas Putina Krievijas uzņēmējiem ?

Ko vel mums slēpj Rīgas saimnieki – tā pati NA – varbūt jau viss Rīgā de facto ir Putina Krievijas īpašumā un kontrolē ?

https://ltv.lsm.lv/lv/raksts/30.10.2018-rita-panorama.id142880/

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu