Vējonis izsludina ar Valsts prezidenta atklātu ievēlēšanu saistītos likumu grozījumus • IR.lv

Vējonis izsludina ar Valsts prezidenta atklātu ievēlēšanu saistītos likumu grozījumus

Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Foto: Zane Bitere, LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis izsludinājis ar Valsts prezidenta atklātu ievēlēšanu saistītos grozījumus Valsts prezidenta ievēlēšanas likumā, ziņo LETA. Likums stājas spēkā 2019.gada 1.janvārī.

Parlaments oktobrī galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Satversmē, nosakot, ka Valsts prezidents Saeimā tiek ievēlēts atklāti.

Grozījumi paredz no Valsts prezidenta ievēlēšanas likuma izslēgt normu par aizklātu balsošanu, lai novērstu pretrunu ar grozījumiem Satversmē.

Tāpat kā līdz šim Valsts prezidentu ievēlēšana arī turpmāk notiks, balsojot ar vēlēšanu zīmēm. Katra deputāta izdarītais balsojums pēc tam būs redzams balsu skaitītāju sēdes protokolā.

Skatot šos grozījumus, parlamentārieši noraidīja deputāta Gunāra Kūtra (ZZS) priekšlikumu, kas ļautu personai pašai sevi izvirzīt par Valsts prezidenta amata kandidātu, kā arī noteiktu, ka kandidātam vismaz pēdējos trīs gadus ir jābūt nodzīvojušam Latvijā.

Kā ziņots, šīs idejas iniciatoriem iepriekš vairākus gadus nebija izdevies gūt atbalsts atklātām Valsts prezidenta vēlēšanām Saeimā. Tomēr 13. Saeimas vēlēšanu priekšvakarā attiecīgie grozījumi saņēma nepieciešamo atbalstu.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu