Infografika: Četri no 10 iedzīvotājiem regulāri veic veselības pārbaudes • IR.lv

Infografika: Četri no 10 iedzīvotājiem regulāri veic veselības pārbaudes

Latvijā 37% sabiedrības regulāri veic ieteicamās veselības pārbaudes, liecina jaunākais “Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss”. Salīdzinot ar pagājušo gadu, par 3% pieaudzis to cilvēku skaits, kuri regulāri veic ieteicamās veselības pārbaudes – eksperti norāda, ka situācija uzlabojas, taču joprojām pārlieku daudzi cilvēki riskē ar savu veselību, vēršoties pie ārsta tikai tad, kad radušās veselības problēmas.

Ģimenes ārste un pediatre Ella Šatalova stāsta, ka pamazām pieaug iedzīvotāju aktivitāte pārbaudīt veselības stāvokli, un, viņasprāt, liela nozīme ir dažādām sociālām kampaņām, kas rosina pārbaudīt gan vispārējo veselības stāvokli, gan arī, piemēram, holesterīna vai cukura līmeni asinīs. Ikvienam pacientam pie ģimenes ārsta uz vispārējo veselības pārbaudi ieteicams ierasties vienreiz gadā, un vajadzības gadījumā ģimenes ārsts izrakstīs arī nosūtījumus uz citām padziļinātākām pārbaudēm. Tomēr joprojām izplatīta tendence, ka pacienti pie ārsta vēršas tikai sūdzību gadījumā, izlaižot ikgadēji ieteicamo vispārējās veselības pārbaudi, pauž eksperte.

Ja sieviešu vidū ieteicamās veselības pārbaudes regulāri veic teju puse (47%) sieviešu, tad vīriešu vidū tie ir tikai ceturtdaļa (26%) jeb par 21% mazāk, liecina aptaujas rezultāti.

Jaunieši 18 – 24 gadu vecumā uz regulārām veselības pārbaudēm pie ārsta dodas visretāk – to dara vien katrs piektais (21%). Tikmēr visbiežāk veselības stāvokli pārbauda vecāka gadagājuma cilvēki (55 – 74 gadu vecumā), kuru vidū pie mediķiem uz pārbaudēm regulāri dodas 44%.

Indeksa dati rāda, ka lauku apvidos dzīvojošo vidū regulāri veselību pārbauda 35%, kamēr rīdzinieku vidū – 40%. Tāpat pārbaužu biežumu ietekmē arī ienākumi – visaktīvāk uz pārbaudēm dodas iedzīvotāji ar augstiem ienākumiem (500 eiro un vairāk uz vienu ģimenes locekli) – 43%. Tikmēr iedzīvotāju grupā ar zemiem ienākumiem uz regulārām veselības pārbaudēm dodas katrs trešais (30%).

Lielākais šķērslis pacientiem ir rindas – bieži pat uz pierakstu pie ģimenes ārsta jārēķinās ar gaidīšanu rindā, nemaz nerunājot par specifiskākām veselības pārbaudēm. Vēl apgrūtinošāka šī situācija ir laukos dzīvojošiem, jo ārstniecības iestāde ne vienmēr ir tuvu. Nereti šķērslis ir arī finanses, jo ne visas pārbaudes ir valsts apmaksātas.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu