Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

ASV un Krievija — kura kuru?

Eiropas Komisija pirmdien aicināja ASV un Krieviju pārrunāt iespējas saglabāt līgumu par vidējā un tuvā darbības rādiusa raķešu likvidāciju, no kura ASV prezidents Donalds Tramps grib izstāties. Viņš Krieviju apsūdzēja šī līguma pārkāpšanā. Tramps pirmdien paziņoja, ka lēmumu par izstāšanos no kodollīguma ar Krieviju motivējusi arī nepieciešamība reaģēt uz Ķīnas kodolarsenāla nostiprināšanu. Līgumu 1987. gadā Vašingtonā parakstīja toreizējais ASV prezidents Ronalds Reigans un PSRS līderis Mihails Gorbačovs. Abas puses līdz 1991. gadam  iznīcināja gan nukleārās, gan konvencionālās raķetes. Kremlis tagad paziņoja, ka Krievijai būs jāreaģē, ja ASV sāks izstrādāt jaunas raķetes.

Saūda Arābija sestdien beidzot atzina, ka 2. oktobrī pazudušais žurnālists Džamals Hašogi pēc «dūru cīņas» miris Saūda Arābijas konsulātā Stambulā. Lielbritānija, Francija un Vācija nosodīja šo paziņojumu. Kanāda solīja atcelt miljardu dolāru līgumu par militārās tehnikas pārdošanu Saūda Arābijai, bet Vācija neeksportēs ieročus uz Saūda Arābiju, kamēr ir neskaidrība par Hašogi nāves apstākļiem.

ES Tiesa lika Polijai apturēt Augstākās tiesas reformu, kas samazina tiesnešu pensionēšanās vecumu. Vairāki tiesneši jau pirmdien atgriezās darbā.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja pagājušajā nedēļā pieļāva iespēju, ka varētu pagarināt pārejas periodu pēc Brexit, lai iegūtu papildu laiku jauna tirdzniecības līguma noslēgšanai ar Eiropas Savienību, kā to ierosināja Eiropas Komisijas sarunu vadītājs Mišels Barnjē. ES līderiem tikšanās laikā Briselē neizdevās panākt progresu jautājumā par Lielbritānijas izstāšanos no bloka.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu