Oi, atkal iekrituši! • IR.lv

Oi, atkal iekrituši!

2
Aleksejs Miņins (pelēkā jakā) un Oļegs Sotņikovs, bet aiz viņiem Jevgeņijs Serebrjakovs (pa kreisi) un Aleksejs Moroņecs pēc ielidošanas Amsterdamā. Foto — AFP/Scanpix
The Guardian, The New York Times un AP

Krievijas izlūkdienesti piedzīvojuši jau otro kaunpilno atmaskošanu: pēc divu «tūristu» vizītes Anglijā, kur viņi katedrāles apskatīšanas vietā ar nervu indi apsmidzināja Sergeja Skripaļa durvju rokturi, tagad četri aģenti pieķerti spiegojam Nīderlandē

Pēc nolaišanās Amsterdamas lidostā četri krievi izskatījās kā tipiski biznesa ceļotāji. Divi no viņiem — Aleksejs Miņins un Oļegs Sotņikovs — nepiespiestā solī soļoja pa ielidošanas zāli. Videokamerās redzamais Sotņikovs, pieliecis galvu, kaut ko jokoja. Aiz viņiem nāca divi jaunāki vīrieši. Jevgeņijs Serebrjakovs un Aleksejs Moroņecs. Abiem jau sākuši atkāpties mati.

37, 41 un 46 gadus vecie vīrieši bija diplomāti. Vismaz tā bija rakstīts pasēs. Katrā ziņā viņi te bija ieradušies ar kādu uzdevumu, jo sagaidīt ielidojušos bija ieradusies kāda uzvalkā ģērbusies amatpersona no Krievijas vēstniecības.

Patiesībā viņi nebija nekādi tūristi, kā četrotne centās apgalvot vēlāk. Viņi ir Krievijas militārā izlūkdienesta GRU slepenie aģenti. Izmeklētāji tagad ir pārliecināti, ka šie četri spiegi darbojas GRU kiberuzbrukumu nodaļā un viņu mērķis bija Ķīmisko ieroču aizliegšanas organizācija (OPCW).

OPCW galvenā biroja ēka atrodas Hāgas centrā, stundas brauciena attālumā no Amsterdamas lidostas. Vīrieši noīrēja neuzkrītošu melnu Citroën C3 un devās ceļā. Tā bija otrdiena, 10. aprīlis. Katram spiegam bija specifiska loma. Moroņecs un Serebrjakovs ir kiberspeciālisti, savukārt Miņins un Sotņikovs bija atbildīgi par izlūkošanu un plānotās operācijas raitu norisi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu