Konstruktīva konstruēšana • IR.lv

Konstruktīva konstruēšana

1
Aivars Ozoliņš

Saņemt uzaicinājumu veidot valdību var vai nu Bordāns, vai nu Pabriks

Valdības veidošanas sarunu pirmajās divās nedēļās politiķi vienojušies, ka tās esot «konstruktīvas», kā pagājušonedēļ cits pēc cita apgalvoja. Ņemot vērā, ka valdību uzkonstruēt vēl nav izdevies, konstruktīvisms šajā gadījumā laikam nozīmē, ka neviens nav nevienam ne sadevis pa seju, ne iedevis kurvīti. Tas nav slikts rezultāts, ja atceramies, kādas bija dažu partiju savstarpējās attiecības pirms vēlēšanām.

Līdztekus partiju konsultācijām savējās ar katru no septiņām Saeimā ievēlētajām pagājušonedēļ rīkoja arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Pēc šīm konsultācijām prezidents paziņoja, ka turpinās izvērtēt trīs kandidatūras premjerministra amatam. Tie ir Jānis Bordāns (Jaunā konservatīvā partija), Aldis Gobzems (KPV LV) un Artis Pabriks (Attīstībai/Par).

Taču uzreiz parādījās plaisa starp partiju politiķu un prezidenta runāto. Vējonis gaidot, ka partijas konsultāciju gaitā panāks vienošanos par vairākuma atbalstu vienam no trim kandidātiem. Savukārt vismaz viens no trim, KPV kandidāts Gobzems, uzstāj: «Tā ir lieta, kas jāizvēlas Valsts prezidentam.»

Šī pretruna nav tikai retoriska. Protams, valdības veidotāju nosauks prezidents. Taču, vai nosauks kādu, kam ir Saeimas atbalsts, vai kādu, kas tikai apsolījis nodrošināt vairākumu, būs izvēle starp diviem fundamentāli dažādiem valdības veidošanas modeļiem. Otrajā no tiem piedalītos arī Saskaņa.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu