Mainīt kasu sistēmas motivē jaunas biznesa analītikas iespējas • IR.lv

Mainīt kasu sistēmas motivē jaunas biznesa analītikas iespējas

1
Edijs Tanons. Publicitātes foto
Edijs Tanons

Tuvojas 2019. gads, kas komersantiem, kuri arvien vēl neizmanto Valsts ieņēmumu dienesta (VID) prasībām atbilstošas kases sistēmas, var sākties ar dažādām nepatīkamām sankcijām. Par to, ka uzņēmēji joprojām nesteidzas investēt jaunās kasu sistēmās, liecina fakts, ka patlaban šo likumā noregulēto pienākumu atbilstoši VID apkopotajiem datiem izpildījuši ap 30 – 40% visu to komersantu, kuriem šī kases sistēmu nomaiņa ir jāveic. Tomēr ir arī pozitīvi novērojumi – savu laiku nokalpojušās kases sistēmas komersanti izlemj nomainīt tad, kad saprot, ka tas ir ne tikai solis uz likuma ievērošanu, bet arī apsviedīgs solis uz sava biznesa attīstību.

Proti, jaunās kases sistēmas iespējams iegādāties ar tajās iestrādātu mākslīgo intelektu, kas automātiski un nekļūdīgi analizē reģistrētos biznesa rādītājus. Tas ļauj iezīmēt produktīvākos uzņēmējdarbības attīstības virzienus nākotnē.

Mārketinga eksperti lēš, ka kvalitatīvas analītikas ieviešana biznesā ilgtermiņā var pat par 20% samazināt mārketinga izdevumus. Analizēt biznesa rādītājus nozīmē izprast klienta vēlmes, apzināties viņa portretu, noteikt ejošākos produktus un to kombinācijas. Ja līdz šim līdzvērtīgas analīzes prasīja cilvēkresursus un arī diezgan plašus laika resursus, tagad ar mākslīgā intelekta palīdzību jaunās kases sistēmas šo analīzi var veikt darbinieku vietā – automatizēti un bez kļūdu iespējamības.

Sarunās ar tirgotājiem bieži izcēlusies viņu vēlme efektīvāk pārvaldīt uzņēmumu un uzlabot klientu apkalpošanu. Jaunās kases sistēmas pretstatā vecajiem kases aparātiem atvieglo, piemēram, noliktavas vadību, jo nekļūdīgi tiek reģistrētas visas ar saimniecisko darbību saistītās aktivitātes. Līdz ar to šis risinājums nodrošina arī automatizētu un nekļūdīgu grāmatvedību. Tāpat jaunie risinājumi piedāvā pavadzīmju ievades funkciju, uzņēmējam uzreiz ir pieejami reāllaika noliktavas atlikumi, un arī inventarizācija notiek pamatā automātiski. Uzlabotais risinājums ļauj arī ērti nodrošināt vēlamās lojalitātes programmas klientiem, kas atkal ir liels ieguvums mārketinga jomā.

Gaidāms, ka līdz ar sistēmu nomaiņu, uzlabosies arī kopējā uzņēmējdarbības vide Latvijā, jo jaunās kasu sistēmas ir krāpniecības drošas.

Proti, tajās katrs izsistais čeks tiek saistīts ar iepriekšējo – tas nozīmē reģistrēto darbību ķēdes nepārtrauktību, un to nav iespējams izmainīt. Liela nozīme pievērsta arī datu aizsardzībai – ievērojot Vispārējo datu aizsardzības regulu, risinājumi paredz uzglabāt tikai to informāciju, kas nepieciešama biznesa attīstībai, izvairoties no dažādu sensitīvu un nevajadzīgu datu uzkrāšanas. Turklāt sistēmās uzglabātie dati pieejami tikai skaidri noteiktiem lietotājiem, kam izsniegtas piekļuves.

Ja ieguvumu ir daudz, kāpēc sistēmu nomaiņas nesekmējas tik raiti, kā cerēts? Pēc paša pieredzes zinu, ka klienti nereti vilcinās ar jaunu sistēmu nomaiņām, jo ir pieraduši pie iepriekšējiem risinājumiem, daudziem ir jau uzkrāti analītiskie dati, kurus, protams, vēlas saglabāt un baidās pazaudēt. Ir būtiski uzsvērt, ka, izvēloties attiecīgu jauno kases sistēmu, tajā iespējams integrēt arī esošās programmas – ar šo vēlmi tikai jāvēršas pie sistēmas uzstādītāja. Turklāt ir arī tādi risinājumi, kurus var pakārtot jebkurai programmatūrai – vai tā būtu Win, Linux vai Mac OS.

Biežs vilcināšanās iemesls, protams, ir arī finansiālais faktors – uzņēmēji vēlas ieekonomēt un nesteidzas atvēlēt summas sistēmu nomaiņai. No vienas puses, tas šķiet jocīgi, jo reiz tas būs jāizdara tik un tā – likums ir pieņemts, un tā neievērošana neizbēgami rezultēsies sankcijās. Vai ir vērts riskēt ar licences atņemšanu vai saimnieciskās darbības apturēšanu? Tas katram komersantam jāizvērtē pašam. Zinu vienu – vieglāk kļūst, kad aiz izmaksām pamanām un izvērtējam arī ieguvumus, un tie nav maznozīmīgi. Un arvien plašāku uzņēmēju loku tieši šie ieguvumi motivē beidzot spert kasu sistēmas nomaiņas soli.

 

Autors ir SIA “Datakom” risinājumu direktors

Komentāri (1)

Sskaisle 22.10.2018. 09.40

es absolūti saprotu mūsu uzņēmējus, kuri bēg no šīs valsts

manā darbavietā -darbadevējs divus gadus prasīja no vid – kādi tad īsti der un kādi neder tie aparāti – vispirms vajadzēja pirkt jaunu, bet kad jaunais bija nopirkts, tad atnāca gara vēstule , ka derot vecais

bļedj – tāda maucība no valsts ir iespējama tikai Latvijā – ja neredzētu pati – vienkārši neticētu, ka pati valsts spēj būt tāds nolādēts bandīts

kuri ir tie “uzņēmēji” , kuri guva milzu peļņu no šādiem bandītiskiem projektiem – to mums nestāsta – valsts noslēpums

bļedj kādi maukas ….

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu