Nīderlande atrodas kiberkarā ar Krieviju, ES gatavojas cīņai • IR.lv

Nīderlande atrodas kiberkarā ar Krieviju, ES gatavojas cīņai

3
Ilustratīvs attēls.

Pēc Krievijas hakeru uzbrukuma starptautiskajai Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai (OPCW) Hāgā Eiropas Komisija ķērusies pie pretpasākumiem šiem Krievijas kiberdraudiem, pirmdien raksta vācu avīze Handelsblatt. Tikmēr Nīderlandes aizsardzības ministre Anka Beilevelda svētdien intervijā raidorganizācijai NPO norādīja, ka Nīderlande faktiski atrodas kiberkarā ar Krieviju.

“Tas, kas notiek, ir patiešām bīstami,” sacīja ministre, runājot par aprīlī notikušo incidentu pie starptautiskās Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) Hāgā. Jautāta, vai pašreizējo situāciju var dēvēt par kiberkaru, ministre atbildēja apstiprinoši.

Nīderlandes Aizsardzības ministrija 4.oktobrī paziņoja, ka Nīderlande aprīlī novērsusi Krievijas kiberuzbrukumu OPCW Hāgā un izraidījusi četrus krievu aģentus. Krievija šīs apsūdzības noliedz.

Beilevelda intervijā NPO sacīja, ka visu laiku notiek mēģinājumi ietekmēt Nīderlandes demokrātiju, un pienācis laiks pārstāt būt naiviem šajā jomā un rīkoties. Ministre sacīja, ka pēc šī incidenta Aizsardzības ministrija ir palielinājusi budžetu kiberaizsardzībai. “Mēs vairāk investējam izlūkdienestos, lai spētu redzēt, kas notiek, un īstenot pasākumus, ja nepieciešams,” norādīja Beilevelda. Viņa piebilda, ka arī NATO apsver Nīderlandes piedāvājumu, izmantot tās “kiberkaravīrus”.

Savukārt vācu laikraksts Handelsblatt, atsaucoties uz ES samita projekta dokumenta autoru, raksta, ka 18. oktobrī ES samitā tiek plānots pastiprināt savas “pretestības spējas hibrīdiem kiberuzbrukumiem”. ES gatavojas nosodīt Krievijas uzbrukumus OPCW, par kuriem jau ziņoja Nīderlandes varas iestādes. ES līderi gatavojas paziņot par pretstāvi Krievijas viltus ziņām, lai aizstāvētu demokrātiskās vērtības un cīnītos ar dezinformāciju, it īpaši domājot par 2019. gada maijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

Savukārt Eiropas Komisija decembrī plāno iepazīstināt ar savu plānu cīņai pret kiberdraudiem, raksta Handelsblatt. Pēc laikraksta ziņām, jau izstrādāti vairāki ieteikumi kiberdrošībai, kas jāpieņem līdz 2019. gada aprīlim, kad beigsies pašreizējās ES vadības pilnvaras.

Oktobrī ne tikai Nīderlande vainoja Krievijas Aizsardzības ministrijas Ģenerālštāba galveno pārvaldi (GRU) kiberuzbrukumos. Lielbritānijas Nacionālais kiberdrošības centrs (NCSC) apsūdzēja GRU vairākos hakeru grupējumu uzbrukumos. Arī ASV iepriekš bija apsūdzējušas septiņus GRU darbiniekus, no kuriem četrus par uzbrukumiem izraidīja Nīderlande, kiberuzbrukumos ASV Demokrātu partijai. Pēc tam ar analoģiskiem paziņojumiem klajā nāca Kanāda, Vācija un Latvija.

Komentāri (3)

vvilums 15.10.2018. 19.10

Pēc Saeimas vēlēšanām nez kur pazudusi parasti nu ļoti aktīvā kremļa žagata Dusma ar savu atbalst grupu. Gaida jaunos norādījumus vai finansējums aptrūcies?
Tēma par Krievijas kiberuzbrikumiem, ar ko nīderlandieši uzsāk cīņu un par ko , piemēram, kolpats būtu izteicies kā par aprobežoto latviešu fobiju ar nosaukumu” krievi nāk” ir mums reāls drauds . Lai veicas Nīderlandē un ES.

0
0
Atbildēt

1

    Sskaisle > vvilums 15.10.2018. 19.55

    noilgojies pēc manis esi ? būtu smalkāks kungs varētu priecāties, bet tā – prasta lemberga pastala, fuj . Nu labi – tā tāda apmaiņa ar laipnībām

    bet vispār – šobrīd skatos aizliegto paņēmienu par vardarbību ģimenē un sapratu, ka nevajadzēja – baigi nervozē – patiesi

    pa dienu noklausījos – http://klasika.lsm.lv/lv/raksts/mana-muzika/par-muziku-politiku-un-latviju.-zurnaliste-anda-burve-rozite.a109939/
    Burve Rozīte visu laiku kā tādu mantru skandeja- esam izdevusies valsts , esam izdevusies valsts un atkal savu – nemelo , nemāni sevi, nemelo nemāni sevi

    un tā es patiešām domāju – mēs neesam izdevusies valsts
    man ir argumenti –
    lūk, bet nu lūk, jādomā, ka jau vakariņās pankūkas esi saēdies, un vairāk saldumiņus negribi –

    bet – noklausoties to raidījumu es sapratu, ka ir sliktāk kā mēs domājam – mēs kā sabiedrība esam tik nenormāli sašķelta – galva tik ļoti tālu no astes

    labi -man tagad jāskatās, kādi cūkas ir vīrieši – vardarbīgi cūkas un kā valsts to sievieti nespēj aizstāvēt

    0
    0
    Atbildēt

    1

    andrejs > Dusma 16.10.2018. 12.31

    valsts to sievieti nespēj aizstāvēt
    ———-
    Ja Saeima pieņems Stambulas konvenciju, tad būs vēl trakāk – īpaša rūpe tiks pediņiem, narkomāniem un prostitūtām un minoritātēm, piem. krievenēm. Latviešu sievietēm var iznākt pagaidīt

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu