Brīvajā laikā • IR.lv

Brīvajā laikā

Protams, gaidīti!

Nelsons, Opolais un Leipcigas orķestris
Rīgā ar savu Eiropas orķestri — Leipcigas Gewandhaus — muzicēs pasaules slavu ieguvušais diriģents Andris Nelsons. Koncerti 13. un 14. oktobrī Nacionālajā operā Rīgā, 16. oktobrī Liepājas koncertzālē Lielais dzintars. Orķestris atskaņos divas programmas. Vienā skanēs Bostonas simfoniskā orķestra un Leipcigas orķestra pasūtījums — Andra Dzenīša jaundarbs Māra, Gustava Mālera Pirmā simfonija, bet ar Čaikovska operu ārijām uzstāsies Kristīne Opolais. Savukārt otrajā programmā muzicēs viens no harismātiskākajiem un virtuozākajiem trompetistiem zviedrs Hokans Hardenbergers. Programmā Aloiza Cimmermana Trompetes koncerts un Mālera Piektā simfonija. Biļetes cenas 40—200 €. Bilesuparadize.lv


Jāskatās kino!

Vietējā lavīna
Katru mēnesi divas jaunas latviešu filmas, un tā līdz gada beigām — tāds ir Nacionālā kino centra apsolījums. Septembrī uz ekrāniem iznāca Annas Vidulejas kostīmfilma Homo novus — Anšlava Eglīša pazīstamā romāna ekranizācija par 30. gadu Rīgas mākslas dzīvi. Oktobra sākumā skatāma Dzintras Gekas dokumentālā lente par mākslinieku Kurtu Fridrihsonu, bet 25. oktobrī pirmizrādi piedzīvos Dāvja Sīmaņa spēlfilma Tēvs Nakts par ebreju glābēju Žani Lipki, kuru atveidos Artūrs Skrastiņš. Savukārt novembrī gaidāma Gata Šmita spēlfilma 1906 un Ginta Grūbes dokumentālā lente Lustrum par to, vai un kā ir jātiesā kolaboracionisti. Bet no 18. līdz 31. oktobrim labas ārzemju filmas varēs skatīties daudzveidīgajā Rīgas Starptautiskajā kino festivālā. Un tad jau klāt nacionālā kino balva Lielais Kristaps, kuras filmu skate šogad notiks no 7. līdz 13. novembrim.

Īsta sala cienītājiem

Arctic Bath
Zviedrijas ziemeļos gandrīz pie paša polārā loka šā gada nogalē durvis vērs jauna viesnīca ekstravagantas atpūtas cienītājiem. Tā uzbūvēta Lūles upē, kas senāk bija svarīgs koku pludināšanas ceļš. No tā iedvesmu smēlušies viesnīcas projekta autori, ēku veidojot kā upē sastrēgušu baļķu kaudzi. Arctic Bath seši viesu numuri, veikals, bārs, restorāns, saunas un spa procedūru telpas izkārtotas lokā ap brīvdabas pedbaseinu, kurā tiks uzturēta +4 grādu temperatūra. Viesnīcas saimnieki sola, ka pēc karsēšanās ielēkt baseinā un vērot ziemeļblāzmu pilnīgi noteikti būs neaizmirstams piedzīvojums.
Šis ir Arctic Bath saimnieku otrais projekts, kopš 2010. gada netālu darbojas Treehouse viesnīca, kas drīzāk atgādina mākslas projektu. Kokos sakārti ļoti oriģināli numuriņi viesiem, piemēram, Spoguļkubs, Putna ligzda, NLO un citi.
Nakts Arktikas vannā maksā 5500 zviedru kronu (530 eiro), ieskaitot brokastis, bet Koku viesnīcā — 4200 kronu (410 eiro).
Arcticbath.se; Treehotel.se


Patiešām ātrāk

Nike Zoom Vaporfly 4%
Kā jau norāda modeļa nosaukums, skriešanas apavi Nike Zoom Vaporfly 4% spēj uzlabot sniegumu par 4%. Tas nenozīmē, ka sportotājs spēj skriet par 4% ātrāk nekā viņa konkurenti, bet gan to, ka enerģijas patēriņš ir par 4% zemāks, palīdzot ietaupīt spēkus izšķirošajai cīņai finālā. Vismaz tā savu jauno apavu modeli ar īpašo putu polsterējumu un oglekļšķiedras zoli reklamēja kompānija Nike.
Prātvēderi avīzē The New York Times nolēma pārbaudīt, vai reklāmas solījums tiešām atbilst patiesībai. Viņi analīzēja datus par maratonu rezultātiem kopš 2014. gada, kopumā aptverot pusmiljonu skrējēju. Izmantojot fitnesa mobilo lietotni Strava, analītiķi spēja identificēt, kuri cilvēki tagad izmanto Nike Zoom Vaporfly 4% apavus. Rezultāti tik tiešām apliecināja, ka šo skrējēju sniegums uzlabojies par 3—4%.
Pēc laišanas tirgū pagājušajā gadā Nike Zoom Vaporfly 4% nekavējoties tika izpirkts, lai gan maksā 250 ASV dolāru. Tagad to var nopirkt pie spekulantiem, kas prasa jau aptuveni 400 dolāru. Šogad Nike izlaida uzlabotu apavu modeli Elite Flyprint, kas ierobežotā daudzumā tika pārdots Londonas maratona dalībniekiem par 499 mārciņām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu