Desmitgades stils. 1960—1969 • IR.lv

Desmitgades stils. 1960—1969

Marija Leskavniece

Nākamajās piecās nedēļās — par dzīvi katrā no mūsu valsts desmitgadēm: ikdiena, kultūra, mode un paradumi. 60. gadu sākumā PSRS valda tehnikas progress un brīvības vēsmas Cilvēks dodas kosmosā, un visu plašo padomju zemi pārņem industrializācijas bums, tomēr desmitgades otra puse pienāk ar izdzenāto Prāgas pavasari 1968. gadā un smagu ekonomisko stagnāciju

Pirmā Mikrofona aptauja
Lai aizvilinātu uzticīgos klausītājus no pretpadomju pārraidēm Amerikas Balsī, 1965. gadā tiek radīts radioraidījums Mikrofons. 1968. gadā to papildina aptauja par gada populārāko dziesmu, un pirmajā konkursā triumfē Raimonda Paula Mežrozīte. Komponista slava 60. gadu nogalē pieaug, viņa dziesmas ar latviešu dzejnieku tekstiem estrādes mūziku ne tikai paceļ nebijušos popularitātes augstumos, bet arī kļūst par tautu vienojošām nacionālām vērtībām. Skaņuplate Tev, mana labā! ir Paula pirmais estrādes dziesmu albums, tas izdots 1969. gadā. Tajā iekļautas pirmās popularitāti guvušās Paula dziesmas, to skaitā divu pirmo Mikrofona aptauju uzvarētājas Mežrozīte un Dziesma nenosalst.


Izcilākais tenors
Uz operas skatuves mirdz par vienu no visu laiku labākajiem latviešu tenoriem uzskatītais Jānis Zābers. 1960. gadā, vēl būdams konservatorijas 3. kursa students, viņš debitē operā Salome. Seko titulloma Faustā, Gatiņš Pūt, vējiņi!, bet 1962. gadā, pateicoties PSRS un Itālijas līgumam par studentu apmaiņu, operdziedātājam laimējas nokļūt Romas Santa Cecilia konservatorijā un gadu vēlāk saņemt uzaicinājumu stažēties La Scala opernamā. Diemžēl pēc stažēšanās palikt Itālijā nav iespējams, aiz dzelzs priekškara solista karjera viņam ir liegta, un Zābers atgriežas Rīgā. 1973. gadā, būdams slavas zenītā, dziedātājs traģiski mirst no smadzeņu audzēja.

Modē mini
Tikai ar dažu gadu nobīdi pasaules modes tendences nonāk arī padomju Latvijā, un 60. gadu otrajā pusē svārku garums strauji sarūk. Modē — mini. Īsi, taisni svārciņi un trapecveida vai taisnstūra piegriezuma kleitiņas atgādina apģērbu, ko pirms dažiem gadiem varēja atļauties valkāt tikai mazas meitenes. Tomēr dāmas ierobežo tas, ka zeķbikses vēl neražo, tāpēc kleitas garumam jābūt pietiekamam, lai tas nosegtu modīgās kaprona zeķes. Kājās pie šādām kleitiņām tiek vilktas kurpes ar masīvu papēdi un taisniem, it kā «nocirstiem» purngaliem. Šādi tērptas jaunkundzes ballītēs ar puišiem dejo jautro deju šeiks, kurā partneri kustas atsevišķi, viens otram pretī.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu