Elīna un Laura, zelts konkursā EuroSkills 2018 • IR.lv

Elīna un Laura, zelts konkursā EuroSkills 2018

«Introvertais latvietis,» ar šādu neoficiālu nosaukumu lietusmētelim, kas Eiropas jauniešu amata prasmju konkursā ieguva 1. vietu, nāk klajā autores Laura (no labās) un Elīna. Latvijas komandā bija 12 dalībnieki ar 10 dažādām profesijām, veiksmīgās tērpu modelētājas Ungārijā saņēma arī medaļas Labākais nācijā. Foto — Gints Ivuškāns
Ieva Puķe

Citi šovasar pludmalē baudīja karstumu, bet Elīna Skrindževska (23) un Laura Kreivina (19) satikās, lai modelētu lietusmēteli Eiropas jauniešu profesionālo prasmju konkursam. Žūrija bija devusi uzdevumu — iedvesmai atrast dziesmu, kurā minēts vārds «lietus», un izvēlēties tai piestāvošu mūzikas notikumu. Meitenes apstājās pie britu grupas Gorillaz skaņdarba Rhinestone Eyes un pašmāju Positivus. «Jauneklīgs festivāls, pazīstama situācija, «tipāžs» arī spilgts un jauneklīgs,» komentē Laura.

Viņas radīja koši zilu, sintētisku mēteli ar lielu, ielocēs saliktu rūķa kapuci, kas var piesegt valkātāja seju no lietus vai ziņkārīgiem skatieniem. Pirms septembra beigās notikušā konkursa organizatori gan atsūtīja auduma paraugus pavisam citā, tumši sarkanā krāsā — visiem dalībniekiem vienādus. «Tā sasaucās ar konkursa vietā izkarinātā Latvijas karoga krāsu. Latvijai simtgade, brīnumi visās malās!»

Jaunajiem apģērbu modelētājiem, pavisam 13 komandām no Eiropas, lietusmēteļus vajadzēja uzburt dienas laikā. «EXPO hallē Budapeštā bijām vienā «aplociņā», zonas atdalītas ar lenti, to nedrīkstēja pārkāpt, lai nezaudētu punktus,» atceras Laura. «Citiem redzējām pat asaras: laiks bija beidzies, bet viņi nebija paspējuši visu sašūt. Mums gāja gludi, pēc plāna.» Jelgavas Amatu vidusskolas absolvente Elīna, kas pagājušogad bija labākā atlasē Latvijā un piedalījās arī konkursā WorldSkills Abū Dabī, ir spēcīga tērpu tehniskajā realizācijā. Šī gada Latvijas posma uzvarētāja Laura, Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas audzēkne — veiksmīga ideju un skiču ģeneratore. Iepriekš kopā nebija strādājušas. Elīna Budapeštā gatavoja lekālus un šuva, Laura palīdzēja ar sīkiem darbiņiem. Turpat radīja tehnisko zīmējumu un četru citu tērpu skices, par to saņēma papildu punktus.

Dizaina sarežģītība, ko par kritēriju uzvarai izvirzīja žūrija, izrādījās lielākais konkurentu klupšanas akmens. Mājās izveidoto prototipu atkārtojot stresa apstākļos, daudziem gadījās kļūdas. «Vienai komandai bija mētelis, kuru varēja valkāt arī kā sarafānu, citai — mētelis ar daudzām kabatām. Mums vienīgais «sarežģījums» bija kapuce, bet Elīna to zināja no galvas.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu