Zelta ogas, ko citi nenovērtēja • IR.lv

Zelta ogas, ko citi nenovērtēja

Māris Šermuks, SIA BestBerry vienīgais īpašnieks un darbinieks. Foto — Ieva Salmane
Gunita Nagle

Nejaušības dēļ inženiertīklu speciālists Māris Šermuks pirms dažiem gadiem uzzināja par irbeņu ogām un atklāja — neviens tās Latvijā neaudzē un nepārstrādā. Pašlaik viņam pieder lielākais irbeņu lauks Eiropā un pirmie paša izstrādātie produkti, kas sākuši nest peļņu

Auces novadā kādā vietā, kur vēl pirms desmit gadiem bija nepārbrienamas, kārkliem aizaugušas pļavas, tagad plešas krāšņs irbeņu lauks 7,2 hektāru platībā. Tik skaistas ir dzeltēt sākušās lapas un karaliski sārtās, sulīgās ogas! «Lielākā irbeņu plantācija Eiropā, ja ne pasaulē,» lepns ir lauka saimnieks un uzņēmuma BestBerry īpašnieks Māris Šermuks. Krūmi sākti stādīt pirms sešiem gadiem, bet pirmā lielā raža bija pērn. Taču, pārstrādājot ogas, ir iegūts tik daudz produktu un to tirdzniecība ir bijusi tik veiksmīga, ka Māris ir pilnīgi pārliecināts — irbeņu ogu bizness zels.

Ar krīzes pieredzi

Tincināts, kā radās šī ideja, Māris atbild īsi: «Sākumā nekā nebija!» Ne viņam bija irbeņu krūmu, ne lauksaimniecībā izmantojamas zemes, ne viņš ko īsti zināja par šīm ogām. Būdams mednieks, nekad pat nebija pamanījis irbenes mežā.

Patiesībā Māris ir inženiertīklu speciālists, kurš daudzus gadus strādāja būvniecībā, gādājot par ūdens, ventilācijas un apkures sistēmām. Pirms krīzes viņam bija arī savs inženiertīklu uzņēmums. «Tie būvniecībai bija labie laiki,» bez nostalģijas atceras Māris. Nesamērīgi augstu «uzskrūvētas» cenas, lielā steigā strādājošo celtnieku un nepacietīgo klientu neapmierinātība, turklāt vēl ķibeles ar strādniekiem, kuri varēja pusi dienas nostāvēt ar lāpstu rokā, bet nekautrējās pieprasīt algā vismaz tūkstoti. Skaidrs, ka šim burbulim bija jāsprāgst. Un, kad tas 2008. gadā sprāga, Māris ar prieku pārdeva savu uzņēmumu. «Ne pārāk veiksmīgi pārdevu,» viņš atzīst. «Toreiz sapratu — es to vairs negribu! Tagad varētu atsākt šādu uzņēmējdarbības veidu, tas droši vien strādātu ar peļņu, bet negribu.»

Būvniecības sertifikāts Mārim ir, tāpēc viņš turpina kā algots būvniecības un inženiertīklu speciālists strādāt dažādos projektos. Visu tā nopelnīto naudu ieskaita savā tagadējā uzņēmumā BestBerry. Tāpēc arī 2017. gada finanšu datos ir paradokss — uzņēmuma peļņa lielāka par apgrozījumu. «Lielākie ieguldījumi irbeņu biznesā man bija pirmajos gados, kad vajadzēja sakopt aizaugušo pļavu, pirkt un stādīt irbeņu krūmus. Pagājušais gads bija pirmais, kad bija pietiekami liela ogu raža, lai ar produkciju varētu sākt pelnīt,» paskaidro Māris.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu