Radars Latvijā • IR.lv

Radars Latvijā

Provizoriskie 13. Saeimas vēlēšanu rezultāti liecina, ka sestdien vēlētāju uzticību ieguva septiņas partijas Saskaņa (23 mandāti), KPV LV (16 mandāti), Jaunā konservatīvā partija (16), Attīstībai/Par! (13), Nacionālā apvienība (13), ZZS (11) un Jaunā Vienotība (8). Saeimas vēlēšanās piedalījās 54,59% balsstiesīgo, kas bija visu laiku zemākā vēlētāju aktivitāte atjaunotās Latvijas laikā. Parlamentā netika ievēlēts ZZS politiķis Augusts Brigmanis, tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA) un iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

Jaunā konservatīvā partija (JKP) pirmdien sāka aktīvu rīcību, lai drīzumā prezidentam Raimondam Vējonim prezentētu iespējamo valdību, pirmdien teica JKP līderis Jānis Bordāns. Arī partijas KPV LV valde nolēma izveidot pārrunu darba grupu. JKP uz tikšanos par jaunās valdības veidošanu otrdien uzaicināja partiju KPV LV un Attīstībai/Par pārstāvjus.

Saeima grozīja Satversmi un noteica, ka turpmāk Valsts prezidentu ievēlēs atklātā balsojumā. Par to balsoja 85. Valsts prezidents bija palikusi vienīgā amatpersona, kuru Saeima ievēlēja aizklātā balsojumā. Diskusijas par izmaiņām Valsts prezidenta vēlēšanu procedūrā bija ilgušas septiņus gadus.

Latvijas Nacionālais arhīvs savā interneta vietnē jau šogad sāks publicēt bijušās LPSR Valsts drošības komitejas dokumentus, paredz Saeimas galīgajā lasījumā atbalstītie likuma grozījumi. Šie dokumenti būs VDK darbinieku telefongrāmatas, ārštata operatīvo darbinieku uzskaites kartotēka, aģentūras statistiskā un alfabētiskā kartotēka. No nākamā gada maija publiskos arī citus VDK dokumentus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu