Desmitgades stils. 1950—1959 • IR.lv

Desmitgades stils. 1950—1959

RAF Sprīdītis
Marija Leskavniece

Nākamajās sešās nedēļās — par dzīvi katrā no mūsu valsts desmitgadēm: ikdiena, kultūra, mode un paradumi. Pēc Staļina nāves 1953. gadā arī Latvijā, tāpat kā citviet Padomju Savienībā, ienāk nosacītas brīvības vēsmas: «atkusnis» sākas ne tikai politikā, bet arī kultūrā

Tehnikas brīnumi
Pēc vizītes Ženēvas autoizstādē 1955. gadā Rīgas Autobusu virsbūvju fabrikas galvenais inženieris Laimonis Klēge mājās pārrodas iedvesmots, atvedis līdzi ideju par mazizmēra autobusiem, kas Eiropā kļūst aizvien populārāki. Līdz 1957. gadam tiek izstrādāti pirmie mikroautobusu prototipi. Īpašu popularitāti visā PSRS gūst modeļi RAF-8 un Sprīdītis. Taču mazie autobusi nav vienīgie tehnikas brīnumi, ar kuriem Rīga apgādā Padomju Savienību. 1950. gadā Rīgas Elektromašīnbūves rūpnīca pirmā Padomju savienībā sāk izgatavot veļasmašīnas. Savukārt katrs sevi cienošs padomju zemes apceļotājs, dodoties izbraucienā, līdzi ņem VEF ražoto pirmo pārnēsājamo radioaparātu Tūrists.

Filmas Mājup ar uzvaru plakāts

20 televizori
Latvija ir pirmā no visām Baltijas valstīm un arī viena no pirmajām padomju republikām, kurā darbu sāk televīzija. Rīgas Televīzijas centra pirmā pārraide — tiek izrādīta filma Mājup ar uzvaru — notiek 1954. gada 6. novembrī. Studija iekārtota Pārdaugavā, Lielajā Nometņu (tolaik Linarda Laicena) ielā 62. Skatītāju gan nav īpaši daudz, jo visā Latvijā ir tikai 20 televizori. Dažus gadus vēlāk līdzās studijai tiek uzbūvēts arī valstī pirmais televīzijas tornis. Bet 1958. gadā pie skatītājiem nonāk pirmais Panorāmas raidījums.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu