Nepadodies smacenim • IR.lv

Nepadodies smacenim

1
Dainis Īvāns. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Indra Sprance

Atzīmējot Latvijas Tautas frontes 30. gadskārtu, tās pirmais vadītājs Dainis Īvāns aicina novērtēt valstī sasniegto un neļaut tam izslīdēt no rokām

Visklusākā pusdienu vieta Latvijas Tautas frontes (LTF) muzeja tuvumā Vecrīgā ir restorāns Niklāvs, iesaka Dainis Īvāns. Ar LTF pirmo līderi tiekamies pirmdienā, tieši nedēļu pirms 8. oktobrī gaidāmās frontes trīsdesmitgades konferences. Vieta klusa un arī tematiski piemērota: pie sienām Strunkes, Padega un Eliasa reprodukcijas, bet dienas piedāvājumā latviešu «pamatēdiens» — cūkgaļas cepetis ar kartupeļu biezeni.

Tautas frontes 30. gadskārtu Īvāns sagaida ar gandarījumu. Kā padomju okupācijas sagrauta valsts, «mēs esam vienkārši neticami tālu aizgājuši, neticami daudz sasnieguši»! Ar klupieniem, ar kritieniem, ar kļūdām, tomēr uz priekšu. «Manas lielākās bažas pa šiem 30 gadiem ir to, kas ir sasniegts, neizlaist no rokām, neļaut izslīdēt,» saka Īvāns. «Jo reizēm cilvēki it kā aizmieg, viņi aizmirst, zaudē modrību un padodas kaut kādiem kārdinājumiem.»

Starptautiskā konference 8. oktobrī Dailes teātrī notiks ar mērķi atgādināt par LTF nozīmi, ideju evolūciju un pēdām šodienā. «Cilvēki aiziet pamazām,» Īvāns piemin arī šādu apsvērumu. «Mēs gribējām pateikt paldies šiem cilvēkiem, ka viņi ir riskējuši un darbojušies.» Konferenci organizē LTF sabiedriskā padome, 4. maija deklarācijas klubs un Kultūras ministrija. Tajā piedalīsies triju Baltijas valstu tautas kustību pārstāvji, vārds tiks dots arī pašmāju jaunākās paaudzes pētniekiem. Uz pasākumu un vēlāk svētku koncertu aicināts ikviens interesents. Tā kā LTF savulaik vienoja vairāk nekā 250 tūkstošus biedru, bet vietu skaits Dailē ir ierobežots, dalībnieki aicināti pieteikties līdz 5. oktobrim. «Kurš pirmais brauks, tas mals.»

Konference iekrīt uzreiz pēc Saeimas vēlēšanām. «Un mēs pamodīsimies ar paģirām kā pēc Brexit,» smejas Īvāns. Vai paģiras tiešām būs? «Nē, es ceru, ka nebūs,» viņš atbild jau nopietni. LTF līderis pievienojas režisora Viestura Kairiša aicinājumam nebalsot par Saskaņu, KPV un ZZS. «Ja mēs neļausim izveidoties šai diezgan baisajai trīsgalvu velna kombinācijai, tad tomēr mēs diezgan droši varam skatīties nākotnē.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu