Sapnis lidot • IR.lv

Sapnis lidot

Ingus Augstkalnsun Ivars Beitāns, SIA Aerodium līdzīpašnieki. Foto — Edmunds Brencis
Ieva Jakone

Te cilvēki nebaidās sapņot un izskatīties muļķīgi, vedot ekskursijā pa šķietami parastu biroju, stāsta uzņēmuma Aerodium līdzīpašnieki. Uzņēmums ražo vēja tuneļus, nodrošina tajos lidošanas mācības un elpu aizraujošus lidošanas priekšnesumus

Uzņēmuma Aerodium biroja sienas rotā joku bildes no korporatīvajām ballītēm. Uzņēmuma valde spilgtos aerobikas tērpos, inženieri aiz tumšām saulesbrillēm pie sintezatora taustiņiem. Pie tualetes pievilkšanās stienis — pirms ieiet, desmit reizes jāpievelkas. «Katra jauna ideja sākumā cilvēkiem liekas tik jocīga, ka tiek izsmieta. Šeit esam radījuši vidi, kurā mēs spēlējamies,» stāsta uzņēmuma īpašnieki.

Pasaule par Aerodium uzzināja Turīnas olimpisko spēļu noslēguma ceremonijā 2006. gadā, kad akrobāti uzlidoja vairāku metru augstumā un izpildīja žilbinošus trikus. Tagad klienti viņiem vairs nav jāmeklē. Nesen vienas nedēļas laikā e-pastus atsūtījuši trīs no pasaules ietekmīgāko izklaides kompāniju topa, bet pirms diviem gadiem pēc aktiera Toma Krūza pieprasījuma viņi uzbūvēja lielāko vēja tuneli pasaulē — tajā filmētos trikus var redzēt jaunajā filmā Neiespējamā misija: Sekas, ko šobrīd rāda kinoteātros.

Izrāviens

Pirms 13 gadiem Siguldā tika atklāts pirmais vēja tunelis Latvijā un visā Austrumeiropā. Ideju Ivars Beitāns atveda no ASV, bet pašu iekārtu — no Kanādas.

Nejauši viņš satika savu pašreizējo biznesa partneri Ingu Augstkalnu, kurš tolaik veidoja raidījumu par alternatīvajiem sporta veidiem. Ingus bija atbraucis izvaicāt Ivaru par gumijlēkšanu, kuru viņš bija ieviesis Latvijā, bet intervijā uzzināja arī par ieceri uzstādīt vēja tuneli. Ingus, kurš nodarbojas ar ekstrēmiem lēcieniem no torņu un antenu virsotnēm, ar lielu prieku sāka darboties Aerodium kā instruktors. Tunelis plīsa, to nepārtraukti nācās labot. Turklāt tas ļoti skaļi rūca. «Šo iemeslu dēļ mums nācās kļūt par inženieriem,» stāsta Ivars, kuram ekstrēmie sporta veidi nekad nav bijuši sveši. Savulaik viņš darbojās Rīgas kinostudijas kaskadieru grupā Kurbads.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu