Kaķis maisā • IR.lv

Kaķis maisā

1
Nellija Ločmele

Pēdējās nedēļās pirms vēlēšanām Saeima mutuļo kā zaptes katls uz plīts. Kas nav paspēts četros gados, jāpaspēj četrās sēdēs! Viens no sen cilātiem jautājumiem ir «čekas maisu» atvēršana. Kaut arī speciālai zinātnieku komisijai bija doti vairāki gadi, lai izpētītu slepenos VDK dokumenus, pirms sniegt kompetentus ieteikumus valdībai par šī vēstures mantojuma publiskošanu, no šīs grandiozās ieceres sanācis grandiozs čiks. Tā nu Saeimas deputāti atkal paši ķērušies pie likumu pārrakstīšanas, lai steidzami lemtu — kad, kur un kā tauta varēs lasīt aģentu vārdus un citus čekas noslēpumus.

Šajā Ir numurā intervējam vienu no nedaudzajiem cilvēkiem Latvijā, kas čekas dokumentus pētījis pamatīgi un labi zina, kādi vārdi ir un kādi nav atrodami VDK kartotēkā. Indulis Zālīte ilgstoši darbojies Totalitārisma seku dokumentēšanas centrā, vairāk nekā desmit gadus to vadījis. Viņš uzskata — čekas maisu vienkārša izlikšana internetā radīšot «virtuālo patiesību», kas neatbilst realitātei. Tāpēc pirms publiskošanas VDK dokumentiem jāiziet cauri pētnieku rokām, kas spētu informācijai iedot kontekstu un veicinātu īstu sabiedrības izpratni par kolaborāciju. Jautājums, kas paliek neatbildēts — ja šī pētniecība nenotika četrus gadus, kad šim mērķim izveidotai komisijai bija piešķirta nauda, tad kāds burvju zizlis šo procesu iekustinās tagad?

Protams, šonedēļ turpinām analizēt partiju piedāvājumu un pirms vēlēšanām aicinām arī uz saturisku atrakciju internetā — spēle Politiskais tinderis (Tinderis.lv) ļaus ar 24 kodolīgiem jautājumiem noskaidrot, kuru partiju uzskati ir vistuvākie jūsējiem. Pamēģiniet!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu