Rīgas dome nolemj nebūvēt instalāciju ozolu alejā pie Nacionālā teātra • IR.lv

Rīgas dome nolemj nebūvēt instalāciju ozolu alejā pie Nacionālā teātra

15
Instalācijas "Laika priekškars" jaunā skice — vēsturiski nozīmīgos gadskaitļus alejā pie Nacionālā teātra plānots izvietot tā, lai neaizsegtu ozolus. Vizualizācija — dizaina birojs H2E

Rīgas domes Īpašuma departaments pieņēmis lēmumu pagaidām neizbūvēt plaši apspriesto objektu dizaina biroja H2E radīto instalāciju “Laika priekškars” Latvijas Nacionālā teātra ozolu alejā, aģentūrai LETA pavēstīja Rīgas domes Pilsētas īpašumu komitejas vadītājs Oļegs Burovs (GKR).

Departaments septembra sākumā izsludināja iepirkumu par teritorijas labiekārtošanu pie teātra, kas nepieciešama, lai nodrošinātu objekta izbūvi. Iepirkumā pieteicās viens pretendents, taču viņa kandidatūra netika atbalstīta kvalifikācijas trūkuma dēļ. Otrdien noslēdzās atkārtots iepirkums. Taču, pēc Burova teiktā, arī tajā nav pieteicies neviens pretendents, tāpēc pieņemts lēmums projektu vispār apturēt. “Ja mēs sludināsim vēl vienu iepirkumu, varbūtība, ka projekts tiks pabeigts laikus, ir niecīga. Taču mēs nedrīkstam pieļaut, ka 18.novembrī alejā notiek būvdarbi,” sacīja Burovs.

Pagaidām esot grūti spriest, kādēļ būvnieku atsaucība bijusi tik maza – vai ierobežotā darbu termiņa dēļ, vai varbūt piedāvātās cenas dēļ, sprieda Burovs. “Mēs analizēsim, kas bija par vainu, un tad kopā ar mākslinieku lemsim, vai projektu realizēt nākamgad,” sacīja deputāts.

Žurnāls Ir jau rakstīja par sabiedrības un arī arboristu iebildumiem simtgadīgajā ozolu alejā pie Nacionālā teātra izvietot divus metrus augstu tērauda instalāciju, kurā būtu atspoguļoti Latvijas valstij nozīmīgi gadskaitļi ar paskaidrojumiem divās valodās. Tika vākti paraksti un iesniegti Rīgas domes Arhitektūras pārvaldē, iedzīvotāji aicināja deputātus neatbalstīt projektu un instalācijai atrast citu vietu Rīgā. Galvenos iebildumus radīja Rīgā vienīgās senās koku alejas ozolu saglabāšana, jo darba uzstādīšanas gaitā tiktu neatgriezeniski bojātas koku saknes un aleja pamazām ietu bojā.

Tā kā dome neatkāpās no ieceres, kurai tā bija atvēlējusi 135 000 eiro, alejas izpētē tika iesaistīti arboristi no SIA Labie koki. Viņi secināja, ka ozolu sakņu sistēmas ir sliktā stāvoklī pārāk sablietētās augsnes dēļ. Tādēļ šovasar tika uzlabots septiņu koku sakņu stāvoklis, ar īpašu metodi attīrot tās no vecās zemes un iepildot jaunu, bet vēl 10 kokiem projekta turpinājumā būs jāveic līdzīgi darbi. Patlaban dome nolēmusi sadarbībā ar Labie koki nomainīt augsni pie visiem alejā esošajiem ozoliem, kā arī oktobrī tur iestādīt jaunu ozolu.

Pēc sabiedrības iebildumiem dome arī dizaina birojam H2E rosināja instalācijas izveidē sadarboties ar arboristiem, un galu galā, kā Ir stāstīja objekta autors dizaineris Holgers Elers, radās veids, kā instalāciju izvietot alejā kokus mazāk traumējoša veidā.

Vēl septembra sākumā objekta autors Holgers Elers aģentūrai LETA sacīja, ka teritorijas labiekārtošanas darbi ir pašvaldības pārziņā un, lai gan tobrīd nekāda rosība pie teātra nenotika, viņš norādīja, ka “neesot pamata uzskatīt, ka objekts netiks uzstādīts laikus“.

“Laika priekškara” atklāšana šogad jau vairākkārt tika atlikta. Gada sākumā Rīgas domes Īpašuma departamenta izsludinātajā skiču konkursā par simtgades alejas izveidi pie Latvijas Nacionālā teātra par labāko žūrija atzina SIA H2E veidoto darbu “Laika priekškars“, kas alejā bija sākotnēji jāuzstāda līdz 4. maijam. Tad termiņu atlika pēc dziesmusvētkiem, tad – uz 18. novembri.

Komentāri (15)

Sskaisle 18.09.2018. 16.19

nu ja nebūvēs un nebendēs ozolus, tad jau būs jābalso par Saskaņu , tad jau variantu vairs nav

+2
-4
Atbildēt

2

    J.Biotops > Dusma 18.09.2018. 20.25

    Pareizi, Dusmupūcīt, pareizi. SC mums ir vienīgie, kas nu nepavisam nav bandīti.
    Vislabākais, ka nobalsot par viņiem nav nemaz nekur jāiet. Jo praksē iznāks, ka visi, kas nepiedalīsies vēlēšanās, būs nobalsojuši tieši par šiem, kas nav bandīti. Pavisam drīz varēsi kopā ar sirdsgudro latvju tautu laimē diet.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > J.Biotops 19.09.2018. 09.35

    Dusma skumji ironizē un mazliet arī provocē.

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > tonijs 19.09.2018. 15.09

    Tonij, Tu nu gan esi vienīgais bruņinieks šai skumju pasaulē. Klau, man iznāca trīs stundas pļāpāt ar mana vecuma sievieti – un es visas trīs stundas pētīju, cik viņai ļoti laba sejas āda, bet – es nepīpēju, viņa pīpē. Teorētiski jau man vajadzeja būt labākais
    ādai. Un es pētīju un pētīju un beidzot sapratu – viņa ne par ko neuztraucas – uz vēlēšanām viņa nesies, Latvijas medijus nelasa, latviešu literatūru kā tādu neatzīst, tam viņai esot žēl laika – kau ko latviski lasīt, diezgan spligti izkrāsojusi acis un lūpas – klau, es viņai blakus kā nabaga radiniece biju – ja vina zinātu, ka es kaimiņus ar policiju baidu un komentāros bļedj lietoju – viņa laikam apklustu un domātu, ka es neesmu riktīga

    es jau gan sevi nenodevu – par spīti visam izlikos lābāka kā esmu – ak, jā un vēl viņa dzēra kafiju ar pienu un pēc tam vēl kokakolu = ko es arī nevaru atļauties – tikai kaut ko līdzīgu esspreso nno rīta un viss

    man ir sagrābušas eksistenciālas skumajs un nevis to sasodīto korumpantu dēļ, bet tieši tādēļ, ka citi var dzīvot viņus absolūti ignorējot, bet es kā saka –

    kā tur par to Nastasju Fiļipovnu bija teikts – viņa ir daudz mīlējusi un viņai daudz tiks piedots ….

    +2
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 19.09.2018. 21.47

    Sskaisle > tonijs 19.09.2018. 22.18

    paldies:)

    \

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    tonijs > Dusma 18.09.2018. 18.40

    Ne jau tāpēc nebūvēs, ka sabiedrība un koku draugi protestēja, bet gan tāpēc, ka būvnieks nepieteicās. Ko tagad darīs ar alejas nosaukumu? Tak jau izlēma, ka sauks par Simtgades aleju.

    +2
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > tonijs 18.09.2018. 19.41

    nu tad nekā, par ko tad balsot ? vieni vienīgi bandīti

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    Vahamurka > Dusma 18.09.2018. 19.49

    Tas nu tev nevarētu būt šķērslis;visu laiku balsojusi par bandītiem un nu pēkšņi vairs nevarēsi?

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > Vahamurka 18.09.2018. 19.51

    Kad tad Dusma balsoja par Nacionālo apvienību?

    +1
    0
    Atbildēt

    2

    Vahamurka > tonijs 18.09.2018. 20.21

    Nacionālā apvienība nenogremdēja Liepājas metalurgu,neatdeva Citadeli par pusvelti,neuztaisīja OIK par elektrību,kas ražota no Krievijas gāzes…

    +1
    -3
    Atbildēt

    1

    tonijs > Vahamurka 19.09.2018. 12.12

    Kā tad ne? Vai tad Nacionālā apvienība bija izgājusi, kad Saeimā un valdībā lēma par šiem jautājumiem?

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    Vahamurka > tonijs 19.09.2018. 13.32

    Vai tad oligarhu sarunas nelasīji?

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > Vahamurka 19.09.2018. 13.39

    Vai tad kartupeļus jau noraki?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    QAnon > tonijs 18.09.2018. 20.52

    Saeimas partiju politiķu vidū bandītu nav. Vienotības pediņiem un SC staļinistiem – rusistiem “kiška tonka”, bet latviskām partijām nav noziedzīgu tieksmju. Vienotība ir bandītu kājslauķi, bet saskaņietis Kazlovskis pilda visus Solncevas rīkojumus.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu