Kļūda “Moneyval” ziņojumā — “Trasta komercbankas” likvidatori nav piesavinājušies miljardu • IR.lv

Kļūda “Moneyval” ziņojumā — “Trasta komercbankas” likvidatori nav piesavinājušies miljardu

2
Plāksne pie AS "Trasta komercbankas". Foto: Edijs Pālens, LETA
Indra Sprance

Aptuveni miljards eiro — par šādas summas piesavināšanos “Trasta komercbankas” likvidācijas procesā lasāms starptautiskās organizācijas Moneyval ziņojumā par Latvijas cīņu ar naudas atmazgāšanu. Lai gan ziņojums publicēts jau pirms vairākām nedēļām, līdz šim neviens nebija publiski interesējies par šo milzīgo summu. Kā izrādās, maksātnespējas administratori tomēr nav nozaguši miljardu — Valsts policija pieļāvusi kļūdu, sniedzot informāciju Moneyval, noskaidroja Ir.

Augusta beigās publiskotajā Moneyval ziņojumā lasāms, ka pērn Latvijā ierosināts kriminalprocess pret “Trasta komercbankas”  likvidatoru, virkni juristu un maksātnespējas administratoru par aptuveni viena miljarda eiro piesavināšanos no bankas kreditoriem. Kā noskaidroja Ir, lietā patiesībā figurē ievērojami mazāka summa — aptuveni viens miljons eiro. Kļūdu, miljona vietā ierakstot vārdu miljards, pieļāvusi Valsts policija, Ir  apstiprināja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Sigita Pildava.

Lai arī virkne cilvēku vairākkārt pārlasījuši informāciju, ko Latvija sniedza Moneyval, tajā tomēr ieviesusies “drukas kļūda”, skaidroja Pildava. Viņa informēja, ka šobrīd “ir iedarbināts mehānisms”, lai Moneyval saņemtu informāciju par šo pieļauto kļūdu.

Pērn ierosināts kriminālprocess pret Ilmāru Krūmu, Māri Sprūdu un citām personām par naudas izspiešanu no “Trasta komercbankas” kreditoriem. Šis kriminālprocess ir apvienots ar 2014. gadā ierosināto procesu par Sprūda un viņa līdzgaitnieku iespējamiem noziegumiem maksātnespējīgo uzņēmumu “Dzimtā sēta” un “Peltes īpašumi” procesos. Lietā kopumā pie kriminālatbildības tiek sauktas 11 personas. Iespējamie noziegumi ir izspiešana grupā, piesavināšanās lielā apmērā, pilnvaru ļaunprātīga izmantošana mantkārīgā nolūkā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Šobrīd lieta atrodas prokuratūrā un turpinās pirmstiesas izmeklēšana, Ir informēja Ģenerālprokuratūrā.

“Trasta komercbankas” lieta ir viens no piemēriem, kas sīkāk aplūkots starptautiskās organizācijas Moneyval ziņojumā par Latvijas centieniem apkarot naudas atmazgāšanu bankās.

Moneyval ir Eiropas Padomes izveidota ekspertu komiteja — daļa no visu pasauli aptverošas organizācijas FATF (Financial Action Task Force jeb Finanšu rīcības darba grupa). Moneyval regulāri izvērtē, cik efektīvi dalībvalstis apkaro naudas atmazgāšanu un terorisma finansēšanu.

Augusta beigās noslēdzās Latvijas izvērtēšanas process, un tas nav mums labvēlīgs — valstij ir dots gads, lai novērstu būtiskas problēmas šajā jomā. Pretējā gadījumā Latvija tiks iekļauta tā sauktajā pelēkajā sarakstā kā augsta riska valsts līdzās tādām zemēm kā Irāna, Sīrija vai Ziemeļkoreja, un šāds notikumu pavērsiens var atstāt nopietnas sekas ne tikai uz banku sektoru, bet visu tautsaimniecību.

Komentāri (2)

J.šveiks 18.09.2018. 13.26

nu und? vai par miljona nozagšanu nepienākas godīgs tiesas spriedums 10 gadi uz cietām nārām šķirotavā?

+2
0
Atbildēt

0

QAnon 18.09.2018. 10.46

Šis raksts, protams, nebija Sprances atsaukums čekas pasūtītām paskvilām par Sprūda kungu, kuru Solncevas stipendiāti kā konkurentu noturēja 8 mēnešus apcietinājumā, lai viņš nemaisītu Bunkuss raust miljonus.
Miljards varētu būt summa, ko kremļa mauku saimnieki, ABLV īpašnieki, pateicoties piešķirtai unikālai iespējai pašlikvidēties, kopumā būs izvazājuši no bankas aktīviem, izmaksājot naudu čekistiem un bandītiem, lai pārējiem garantētās kompensācijas nāktos maksāt no Noguldījumu garantijas fonda.

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu