Mēs gaidām apsūdzības • IR.lv

Mēs gaidām apsūdzības

1
Eiropas Padomes izveidotās ekspertu komitejas Moneyval priekšsēdētājs Daniels Telesklafs. Foto — Edmunds Brencis
Pauls Raudseps

Moneyval vadītājs: ja Latvija nonāks pelēkajā sarakstā, cietīs ne tikai bankas, bet visa sabiedrība

Jau kopš gada sākuma par Latvijas finanšu sektoru atbildīgie darbinieki sarunās nervozi piesauca organizāciju ar neparastu nosaukumu Moneyval, kuras vērtējums par Latviju varētu būt vēl lielāks trieciens finanšu sektoram un ekonomikai nekā ASV ziņojums par ABLV banku.

Kas ir šī mazpazīstamā organizācija ar tik lielu ietekmi? Moneyval ir Eiropas Padomes izveidota ekspertu komiteja — daļa no visu pasauli aptverošās naudas atmazgāšanas apkarošanas organizācijas FATF (Financial Action Task Force jeb Finanšu rīcības darba grupa). Moneyval regulāri izvērtē, cik efektīvi dalībvalstis apkaro naudas atmazgāšanu un terorisma finansēšanu. Augusta beigās noslēdzās Latvijas izvērtēšanas process, un Moneyval komitejas priekšsēdētājs Daniels Telesklafs (Daniel Thelesklaf) Rīgā tikās ar valdības pārstāvjiem un finanšu sektora uzraugiem. Ir devās viņu intervēt, lai saprastu — ko Moneyval atklājis, un cik smagas varētu būt ziņojuma sekas?

Kādi ir svarīgākie Moneyval ziņojuma secinājumi?
Latvija ir reģionāls finanšu centrs, patiesību sakot, diezgan liels. Galvenās bažas ir par nozīmīgām naudas summām, kas tiek pārskaitītas caur Latvijas bankām, ienākot un drīz pēc tam izejot, — par kontroles trūkumu pār šo naudu. Nav aizliegts būt finanšu centram, bet līdz šim nav bijušas nozīmīgas investīcijas ar to saistīto risku pārvaldībā. Dažām institūcijām bija laba izpratne par šiem riskiem, citām ne.

Kurām tieši?
Banku pārraugam (FKTK) bija laba izpratne. Taču mēs neredzējām konkrētu rīcību — sodi, izmeklēšanas, apsūdzību celšana. Ja biznesa apjoms ir tik liels, tad vienmēr ir kādi pārkāpumi, bet uz tiem nebija reakcijas. Tas kopumā ir galvenais secinājums ziņojumā — daļēji izpratnes trūkums, bet noteikti visās institūcijās reakcijas trūkums uz iespējamiem pārkāpumiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu