Vai Latvijas ārsti ir gatavi glābt bērnu dzīvības? • IR.lv

Vai Latvijas ārsti ir gatavi glābt bērnu dzīvības?

Reanimācijas simulācijai izmantotā lelle, kurai ir visi dzīvībai svarīgie rādītāji. Publicitātes foto

Latvijā pērn nomira 147 bērni vecumā līdz 17 gadiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati. Biežākie nāves cēloņi ir saistīti ar perinatālo aprūpi — 53 bērni miruši laikposmā no 22. grūtniecības nedēļas līdz septiņu dienu vecumam. No ievainojumiem, saindēšanās un citas ārējas iedarbes bojā gājuši 37, transporta negadījumos deviņi, noslīkuši astoņi.

No nākamā gada janvāra sāksies teorētiskas un praktiskas simulāciju mācības mediķiem, lai glābtu bērnu dzīvības, ceturtdien raksta žurnāls Ir. Līdzekļi mācībām piesaistīti, iesniedzot projekta pieteikumu Eiropas Sociālā fonda ietvaros. Mācību projekta autori ir Rīgas Stradiņa universitātes docenti un EuropeSim komanda.

Ir rīcībā esošais EuropeSim pētījums atklāj, cik gatavi Latvijas slimnīcu ārsti ir bērnu dzīvību glābšanā. Pētījumā tika iekļautas visu 16 slimnīcu nodaļas, kurās palīdzību bērniem Latvijā sniedz diennakti, to skaitā abas BKUS novietnes Rīgā.

Pētījums rāda, ka mediķi reģionos salīdzinoši labi tiek galā ar elpceļu atbrīvošanu no lego un krampjiem zīdainim — abos gadījumos prasmes bijušas virs starptautiski rekomendētā vidējā līmeņa. Daudz sliktāki rezultāti ir septiskā šoka pacientam reanimācijā — reģionu slimnīcās kopumā rezultāts ir tikai 19% no ideālās aprūpes, bet slīkuša piecgadnieka glābšanā — 36%. BKUS rezultāti visās simulācijās bija būtiski augstāki.

Nozīmīga loma te ir mediķu praksei – Rīgas mediķi simulācijās bija krietni spēcīgāki, un tas ir pašsaprotami, jo BKUS gada laikā neatliekamās palīdzības nodaļā nonāk ap 70 000 bērnu, kamēr visās pārējās Latvijas slimnīcās kopā tikai ap 49 000, raksta žurnāls.

Speciālistus pētījumā atklātie vājie rezultāti neizbrīna, jo daudzās slimnīcās trūkst mediķu, aprīkojuma un arī nav bijusi administratīva vēlme sakārtot uzņemšanu tā, lai spētu reanimēt bērnus.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu