Minhenes drošības konference iedibina Makeina prēmiju • IR.lv

Minhenes drošības konference iedibina Makeina prēmiju

Republikāņu senators Džons Makeins. Foto: Reuters/LETA

Minhenes drošības konference nodibinājusi 25. augustā mirušā ASV senatora Džona Makeina vārdā nosauktu prēmiju, kuru jau 2019. gadā saņems zinātnisko darbu autori, kas būs pētījuši transatlantiskās attiecības un Rietumu morālo atbildību.

“Konference nolēma izveidot ikgadēju Džona Makeina prēmiju, lai godinātu mūsu tuva drauga, partnera un ilggadēja domubiedra piemiņu,” pirmdien teica organizācijas preses sekretārs Johanness Šmids.

Prēmiju pirmoreiz piešķirs 2019. gada 15. februārī, un tas notiks sadarbībā ar Džona Makeina Pārvaldes institūtu, Aizsardzības universitāti, Minhenes Tehniskās universitātes Augstāko politikas skolu, kā arī Šollu Politiskās pētniecības instūtu, kas darbojas Minhenes Universitātē, ziņo Dw.de.

Makeina prēmiju varēs piešķirt to diplomdarbu vai disertāciju autoriem, kuri būs pētījuši tēmas, kas bija “īpaši tuvas Džonam Makeinam”, teikts paziņojumā. To skaitā ir transatlantisko attiecību problēmas, parlamentārā kontrole pār bruņotajiem spēkiem un Rietumu morālā atbildība.

Minhenes drošības konferences priekšsēdētājs Volfgangs Išingers paziņoja, ka neviens nav aizstāvējis transatlantisko sadarbību tik enerģiski kā Makeins. “Džons vēsturē paliks kā īsts varonis un patiess Eiropas sabiedrotais,” teica Išingers. Pēc viņa vārdiem, Makeins bija “pats lielākais Minhenes drošības konferences atbalstītājs otrā Atlantijas okeāna krastā”. Išingers arī atgādināja, ka Makeins Minhenē ieradās pirms 40 gadiem ASV Kongresa delegācijas sastāvā. Pēdējos 20 gadus viņš vadīja ASV delegāciju.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu