Žurnāls: Tiesās turpina pieņemt maksātnespējas administratoriem labvēlīgus lēmumus • IR.lv

Žurnāls: Tiesās turpina pieņemt maksātnespējas administratoriem labvēlīgus lēmumus

18
Foto: Ieva Čīka, LETA

Tiesnešu kļūdas un apšaubāmi lēmumi maksātnespējas lietās nebūt nav beigušies 2014.gadā, kā to mēģina iegalvot tieslietu jomas augstākās amatpersonas, pārliecinājās žurnāls Ir, izpētot dīvainības un likumpārkāpumus, kas pieļauti pēdējos trijos gados. Atklāti gadījumi, kad tiesneši palīdz no soda glābties pārkāpumos pieķertiem administratoriem, šonedēļ vēstīts žurnāla Ir rakstā ‘’Pa ierasto taciņu tālāk?’’.

Ar 80 lappušu ziņojumu noslēdzies ekspertu darbs tiesnešu lēmumu vētīšanā maksātnespējas lietās, kurās Ir pērn atklāja kļūdas un skandalozus likumpārkāpumus. Pirmdien, 27.augustā, to apspriedīs Tieslietu padome. Tomēr eksperti nonākuši pie secinājuma, ka atsevišķi tiesneši pieļāvuši rupjas kļūdas 2008.—2014.gadā notikušajos maksātnespējas procesos.

Ir izanalizējot maksātnespējas lietas laika posmā no 2015.gada līdz 2018.gada sākumam, nācās secināt — lietu daudzumam samazinoties, sarūk aizdomīgu procesu skaits un tiesnešu pārkāpumi, tomēr redzamas vairākas uztraucošas lietas.

Pirmkārt, joprojām atrodas spilgti piemēri, kas rada aizdomas, ka turpinās shēmošana ar «nejaušo» lietu sadali maksātnespējas administratoriem. Otrkārt, atklājas gadījumi, kuros Maksātnespējas administrācija sākusi vērsties pret nopietniem pārkāpumiem administratoru darbā, taču tiesneši ar nelikumīgiem lēmumiem glābj «melnās avis».

Treškārt, virkne tiesnešu pārkāpumu saistīti ar lietām, kurās uzņēmēji dažādos veidos cenšas apkrāpt Valsts ieņēmumu dienestu (VID) — tātad ar administratoru un tiesnešu gādību valsts neiegūst likumīgos nodokļu ieņēmumus. Visbeidzot, pārkāpumus pieļāvušo tiesnešu sarakstā ir redzami daudzi jauni uzvārdi, salīdzinot ar iepriekš Ir pētīto pēckrīzes periodu, taču atrodas arī tādi, kas pat pēc vairākkārtējas nelikumīgu lēmumu atcelšanas netraucēti turpina braukt vecajās sliedēs. Tas apstiprina bijušā Augstākās tiesas (AT) tiesneša Kalvja Torgāna secinājumu — kamēr rupjas kļūdas un visatļautība tiek attaisnota, shēmošana turpinās.

Rakstā analizēta maksātnespējas lietu būtības maiņa un aprakstīti vairāki piemēri, kad konkrēti tiesneši par konkrētām firmām pieņēmuši apšaubāmus lēmumus. No aplūkotajiem trīs gadu perioda 7280 procesiem lielākā daļa ir fizisko personu un tikai 2573 — juridisko personu maksātnespējas vai tiesiskās aizsardzības procesi. Ir padziļināti pievērsās tieši uzņēmumiem, īpaši tiem, kas neilgi pirms maksātnespējas vai tiesiskās aizsardzības ierosināšanas pēkšņi mainījuši juridisko adresi, jo šo soli var vērtēt kā mēģinājumu trāpīt noteiktas tiesas piekritībā. Šāda prakse bija ļoti izplatīta 2008.—2014.gadā, kad šādu «ceļotāju» bija vairāk nekā 800 jeb aptuveni desmitā daļa no visiem procesos iesaistītajiem uzņēmumiem. «Ceļotāju» proporcija joprojām ir līdzīga – no 2015.gada sākuma līdz 2017.gada beigām «ceļojuši» 232 uzņēmumi jeb aptuveni 9% no kopskaita.

Tas liek apšaubīt publiski deklarēto nejaušības principu lietu sadalē. Pēc 2015.gada, sarūkot lietu kopskaitam, koncentrācija pie dažiem tiesnešiem vairs nav tik spilgta, tomēr notiek. Daudzas lietas saplūst Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, bet kopumā 232 «ceļotāju» lietas skatījuši 89 tiesneši. Rekords ir astoņas «ceļotāju» lietas vienai šīs tiesas tiesnesei — Inesei Strodei. Konstatēti 11 tiesneši, kas skatījuši vismaz piecas «ceļotāju» lietas trijos gados. Tikai daži rekordisti ir tie paši, kas iepriekšējā periodā — Vidzemes priekšpilsētas tiesneses Antra Zute, Kristīne Zdanovska un Ilona Rūķe, pārējie uzvārdi sarakstā ir jauni.

Aizvadītajos trijos gados par 32 tiesnešu lēmumiem maksātnespējas lietās ir iesniegti 49 protesti. Vairākums AT apmierināti, atklājot pārkāpumus. Problēmu loks protestu lietās ir plašs, nozīmīga sadaļa saistīta ar VID prasījumiem, kad uz maksātnespējas sliekšņa nonākušie uzņēmumi nereti izskatās pēc PVN atmaksas shēmās iesaistītām pastkastīšu firmām.

Īpašu uzmanību Ir pievērsa gadījumiem ar maksātnespējas administratoru saukšanu pie atbildības par pārkāpumiem. Liela atbildība te gulstas uz Maksātnespējas kontroles dienestu, taču protestu lietās redzams — negodprātīgiem administratoriem atbalsts bijis tiesu varā, vismaz pirmajā instancē.

Rakstā analizēts firmas MT-energie un tiesneša Rinalda Silakalna stāsts, kā arī piemērs par Eco Build Latvia maksātnespējas administratori Dainu Zaķi, kuru no kritiska Maksātnespējas administrācijas vērtējuma glābis tiesnesis Dainis Plaudis. Viņš pērn Ir pētījumā atklājās kā īsts glābējtiesnesis ar specializāciju privātās maksātnespējas lietās — vairākkārt apmierināja pieteikumus, kas citās tiesās bija noraidīti.

Pēdējo trīs gadu AT protestu ķīpā atrodami trīs jautājumi par Imanta Dzeņa lēmumiem — arī viņš bija starp rekordistiem un iepriekš Ir pētījumā izcēlās ar 13 «ceļotājfirmu» lietām un četriem protestiem, kas iesniegti par viņa lēmumiem maksātnespējas lietās. Tiesnesis Dzenis savulaik pielicis roku bēdīgi slavenajā Winergy skandālā.

Spilgts atkārtotu kļūdu piemērs ir tiesnese Valija Grebežniece. Iepriekšējā periodā viņa bija rekordiste ar 17 «ceļotājfirmām» un 7 protestiem par lēmumiem maksātnespējas lietās. Tagad šiem protestiem pievienojušies vēl divi un abos gadījumos AT atcēlusi tiesneses lemto.

Vairāk lasiet žurnāla Ir numurā šonedēļ.

Komentāri (18)

J.šveiks 24.08.2018. 07.26

kā mans sens darbaudzinātais (1973.) teica , eto vsjo huiņa!, lai viņam vieglas smiltis, bija forš zēns

+3
-2
Atbildēt

1

    tonijs > J.šveiks 24.08.2018. 09.21

    Re kur laba ziņa, Dusmai patiks: Arestē Sprūda ģimenes uzņēmuma “Projekts B10” mantu, liedzot atpirkt Skanstes teritorijas atjaunošanai nepieciešamo zemi
    http://jauns.lv/raksts/zinas/293993-areste-spruda-gimenes-uznemuma-projekts-b10-mantu-liedzot-atpirkt-skanstes-teritorijas-atjaunosanai-nepieciesamo-zemi

    +2
    0
    Atbildēt

    2

    QAnon > tonijs 24.08.2018. 09.44

    Kamēr Solncevas stipendiāts, Kazlovskis, konkurentu Sprūdu turēja apcietinājumā, Vienotības žuļiks, Bunkuss sarausa 1,5 miljonus. Pret konkurentiem kriminālais jumts derēja, tomēr no lodes nepaglāba. Varbūt notikušais būs licis aizdomāties arī blēžiem: Ločmelim, Ābelei, Vansovičam, Velmeram un citiem?

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > tonijs 24.08.2018. 12.20

    ha ha – kābija ar gapoņenko – pilni mediji – vainīgs – inkriminēts sis un inkriminēts tas, bet gala rezultātā – vakarien kā varonis atbrīvots – nu tik gaidi, cik Latvijas valsts maksās par šā nepamatotu aizturēšanu

    pasniedz man davānā pilnu kameru ar korumpantiem – nu vismaz uz 10 gadu termiņu – lūk tas būtu kaut kas , vai ne?

    +2
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 24.08.2018. 14.15

    Jā tā aizturēšana un pēc tam atbrīvošana – kā ar Kaimiņu, tā ar ar Gapoņenko – izskatās nenopietni un tikai nostrādā viņiem par labu kā reklāma.

    +2
    -1
    Atbildēt

    1

    kolpants > tonijs 27.08.2018. 13.15

    Ну почему же несерьезно? Вполне продуманная акция, начало которой положил Шадурскис со школьной реформой, который закрепил результат требованиями к частным вузам.
    Так что выглядит все продуманным под лозунгом “раскачаем снова русских, напугаем ими латышей”.
    И, как говорится, cepuri nost, сработало и получилось, даже таких более -менее лояльных вроде меня получилось окончательно убедить, что такие ситуации будут постоянно, и надо просто подчиниться и принять правила игры.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Sskaisle 24.08.2018. 12.15

nū – es domāju, ka tiesu sistēmas korumpētība ir loģiska un ja gribu mēgināt uzlekt augstāk par savu dibentiņu – tad es teiktu – kompelementāra mūsu sabiedrībā

nu viss liecina par to, ka valsts vadītāji ir saistīti ar korupciju, saistīti ar korupcijas slēpšanu, saistīti ar prātam grūti aptveramo bandītismu maksātnespējas biznesā – kas laikam nemaz nedrikstetu būt bizness , nu ņemsim kultūras jomu – mūsu radošā elite taču visos režīmos visās valsts iekārtās ir bijusi priviliģēta – vai tie Brīvības, vai Ulmaņa vai Hruščova, Brežņeva vai šodienas Latvijas laiki – viņiem visas valdības ir nodrošinājušas visu to pašu labāko – par mazu pakalpojumu – varas likšanu mierā

tāpēc – es nevis brīnos par tiesu sistēmas absolūtos amoralitāti , bet es brīnītos , ja pēkšni tiktu atlaisti no darba vai pat salikti cietumos negodīgie tiesneši , tiesu sistēmas darbinieki

esmu jau rakstījusi par savu pieredzi Vidzemes priekšpilsētā – kur es sapratu, ka korupcija ir pilnīgi visos līmeņos – arī mazākie gariņi – sekretāres, konsultanti utt ir korumpēti

tā kā – es gribu grēkot – bet par bunkus slepkavību es domāju tikai un vienīgi kā par bandītu karu upuri – un es pat domāju, ka šī nu reiz ir lieta, kur valsts līdzekļus nevajag tērēt – kaut tie bandīti pēc iespējas ātrak viens otru apšautu

0
-1
Atbildēt

1

    tonijs > Dusma 24.08.2018. 12.21

    Dusma teica: kaut tie bandīti pēc iespējas ātrak viens otru apšautu
    ……
    Ja sistēma ražo bandītus, tad apšauto bandītu vietā nāks citi. Jāmaina sistēma, jānovērš bandītu rašanās cēloņi un iespējas. Kā mēs to varam izdarīt? Balsojot par partijām, kuras sola aizstāvēt tiesiskumu un cīnīties pret korupciju. Un ne tikai sola, bet arī kaut ko dara vai ir darījušas šajā ziņā (piemēram, Vienotība un JKP).

    +3
    0
    Atbildēt

    2

    kolpants > tonijs 24.08.2018. 21.34

    Единство много сделало для борьбы с коррупцией? Я не про слова, про дела.
    Да и опасно за них голосовать, точнее, жалко. Опять потом будут рассказывать перед следующими выборами, как им, бедным, пришлось голосовать “за” ради стабильности коалиции, хотя они, конечно, были против и держали потом пальцы крестиком при голосовании!

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > kolpants 25.08.2018. 10.20

    Vienotības deputāti aktīvi atmasko korupciju Rīgas Domē, piemēram, vērsās KNAB sakarā ar mahinācijām “Rīgas Satiksmē”.

    +2
    0
    Atbildēt

    2

    kolpants > tonijs 25.08.2018. 11.29

    Это место занято депутатами JKP. Правда, кроме громких заявлений, пока особых результатов нет. А также интересно, почему активность депутатов Единства заканчивается на Риге, но не распространяется на гос.управление.
    Ну неужели это связано с тем, что тут они в оппозиции, а там у власти?))

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    QAnon > tonijs 25.08.2018. 14.03

    Fufels. Solnceva stipendiāta, Kazlovska, kantora rīcībā ir simtiem kilogramu materiālu, lai RD staļinistu – rusistu varza saules gaismu vairs neredzētu. Labi, koprofāg, tāpat kā tu, patēlošu plānprātiņu un pieļaušu, ka tādu nav. Materiālu neesamīna netraucēja Solncevas struktūrvienībai spīdzināt, sazāļot un mēģināt nogalināt drošībnieku Gulbi, fabricēt lietas pret Latvijas patriotu, Šiškinu, salauzt Latvijas patriota, Grantiņa roku, uz paskvilu un izdomātu apsūdzību pamata turēt apcietinājumā Bunkuss konkurentu, Sprūdu, nelikumīgi noklausīties žurnālistu, Naglas un Jaunalksnes telefona sarunas, par FSBešņika un terorista Hapilova un Ušakova sarakstes publicēšanu, represēt drosmīgo un talantīgo žurnālistu, Jakabsonu, uzbraukt čekas pederastu varzas konkurentiem: Kaimiņam un Gobzemam, utt.
    Neko tādu, pret SC, protams, mēs nevaram gaidīt, jo Kazlovskis tos pārstāv valdībā un kad čeka nolems izformēt Vienotības bandu, atkal būs zem Saskaņas sedziņas, jo atkārtoti zaudēt nevainību tam nav jābaidās.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > tonijs 24.08.2018. 12.26

    labi , piekrītu par 101 % – jāmaina sistēma, bet kā todarīt, ja pie varas ir bandīti? Kas tad to sistēmu radīja – vai tad ne mūsu pašu NA ?

    +2
    -1
    Atbildēt

    2

    QAnon > Dusma 24.08.2018. 14.12

    Vai tad NA, latviešus nīstošā krople, pie viena galda sēdina Krievijas organizētās noziedzības pārstāvjus ar Kazlovski un citām augstām IeM amatpersonām, vai NA lika Putina kucei, Zatļeram, uzdzīvot krievu bandītu, čekistu, mauku un pederastu “JV”, vai NA to izdzimteni sūtīja uz Maskavu apgānīt pus miljona latviešu un desmitiem miljonu citu nogalināto eiropiešu piemiņu, svinot 9. maiju kopā ar mūsu tautas bendēm, vai tad NA lika premļjakam Dombrovskim sēdēt arēnas Rīga ložā, kur čekisti to morālo kropli piesmēja?

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    tonijs > Dusma 24.08.2018. 12.35

    Arī, bet viņi jau bija/ir tikai peškas, apmaksāti izpildītāji. Lēmumus pieņēma citi (Lembergs, Šķēle, Šlesers u.c.). Es jau uzrakstīju kā to darīt – pareizi balsojot.

    +2
    0
    Atbildēt

    2

    QAnon > tonijs 24.08.2018. 14.02

    Protams, ka JV, JKP, Par un Saskaņa ir tikai marionetes, kurus aiz aukliņām rausta to saimnieki: “Skonto būve”, Binders, ABLV un Rietumu banku īpašnieki un Savickis, Meļņiks, Zaharjins, Korens, Solncevas bandīti un citi kremļa ietekmes aģenti.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > tonijs 24.08.2018. 14.10

    Kā sāk runāt NACIĶU RASNAČS – tā es noprotu, ka valsts ir zem smaga dzelzs vāka , ka z svaigu gaisu cerību nav

    es ceru, ka mana izvēle vēlēšanās būs pareiza, bet – cik ir naciķu apmuļķotu cilvēku ?
    cik viņi turpina muļķot? kas kontrolē NA un NELP ?

    vai tā Martinsona sieva, kurai TM ir kā kantoris, kurā bīdīt lietas – vai tā turpina darbu ministrijā?

    vai tiešām mums tiesu sistēmā , tai skaitā Tieslietu ministrijā nav iespējama nekāda – pat minimālākā attīrīšanās ?

    Saproti Tonij, ka visi tie briesmu darbi, ko paveic šodienas Latvijas varas cilvēki, būtībā attaisno, būtībā balina padlaiku okupācijas varas darbus.

    Saproti. ka šo šļipsaino alkatīgo bandītu nzoiegums ir daudz daudz lielāks ka tikai sitmi tūkstoši, vai miljoni

    runa ir par to, ka viņi iznīcina ticību Latvijas valstij –

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu