Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

Kristīne Simsone

ooo Cūka. Attieksme pret šo filmu svārstās no mīlas līdz naidam: no vienas puses, režisora Mani Hagigi veidotā filma Irānas kinematogrāfā ienes jaunas, ģeķīguma pilnas vēsmas, no otras — muļķošanās intensitāte dažbrīd ir tik pārspīlēta, ka kaitina. Taču, jāatzīst, stāsts par egocentrisku režisoru ir visnotaļ asprātīgs, proti, galvenais varonis — varas aizliegts autors — ir neizpratnē nevis par to, ka mīklains sērijveida slepkava slaktē viņa amata brāļus, bet gan par to, kālab maniaks vēl nav «pievērsies» viņam. Šo ironisko autora mazvērtības kompleksu tirādi skatīties ir izklaidējoši, ja nepagurst no klaunādes un citiem pārspīlējumiem. Kino no 22. augusta.

oo Megalodons. No jauna jāsecina, ka Holivuda ir nonākusi smagā radošajā krīzē: cīņa ar lielu «briesmoni» ir bieži sastopams stāsts jau… kopš kino pirmsākumiem, nemaz nerunājot par to, ka stipri līdzīgu izdzīvošanas stāstu ar «galveno varoni» — milzu haizivi — 1975. gadā uzfilmēja Stīvens Spīlbergs savā ikoniskajā darbā Žokļi (Jaws). Šajā ASV un Ķīnas kopražojumā izklaides iespējām ir lielāks atvēziens: milzīgs budžets un specefekti, taču sižetā trūkst oriģinalitātes un konsekvences, filma izskatās pēc dārga un pagalam vāja otrā uzlējuma. Kino no 24. augusta.

ooo Iemesti pasaulē. Rimta un korekta, šī filma ir skats uz latviešu izcelsmes mākslinieka Imanta Tillera dzīvi un darbu. Antras Cilinskas veidotais kinoportrets šķetina mākslinieka dzīvesstāstu, viņa ģimenes trimdas gaitas Austrālijā un turienes aborigēnu kultūras ietekmi uz Tillera daiļradi. Uzņemta Latvijā un Austrālijā, filma pret galveno varoni izturas ar pietāti, vietumis iemanoties arī samazināt distanci un vēstījumu papildināt ar personiskākām niansēm. Kino no 24. augusta.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu