No 13.Saeimas vēlēšanu sarakstiem svītro 7 tiesātus kandidātus • IR.lv

No 13.Saeimas vēlēšanu sarakstiem svītro 7 tiesātus kandidātus

Foto: Gints Ivuškāns

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) piektdien lēma no 13.Saeimas vēlēšanu sarakstiem svītrot septiņus tiesātus deputāta amata kandidātus, kurus par neatbilstīgiem Saeimas vēlēšanu likuma prasībām atzinis Iekšlietu ministrijas (IeM) Informācijas centrs, vēsta aģentūra LETA. Par vēl viena kandidāta svītrošanu lēmuma pieņemšana atlikta uz nākamo CVK sēdi.

No vēlēšanu sarakstiem izslēgti Rīcības partijas kandidāti Aivars Zablockis un Nikolajs Žeļezņakovs, politiskā spēka “Par alternatīvu” pārstāvji Zigfrīds Laicāns un Valdis Taupmanis, Latvijas Reģionu apvienības kandidāts Edgars Krūmiņš, partijas “Progresīvie” pārstāve Katrīna Brandala un Latvijas Centriskās partijas kandidāts Aivars Silinieks.

Par partijas “No sirds Latvijai” kandidāta Jevgēnija Sadovska izslēgšanu no vēlēšanu saraksta CVK lems nākamajā sēdē 21.augustā, jo jāsaņem papildu informācija no IeM Informācijas centra. Kā pauda Sadovskis, viņa sodāmība jau esot dzēsta bet Informācijas centra rīcībā vēl varētu nebūt atbilstīgā dokumenta.

Brandala, Krūmiņš, Silinieks un Žeļezņakovs no vēlēšanu sarakstiem izslēgti, pamatojoties uz Saeimas vēlēšanu likuma 5.panta 3.punktā noteikto ierobežojumu. Tas paredz, ka Saeimas vēlēšanām nevar pieteikties personas, kuras ir sodītas par tīšu noziedzīgu nodarījumu, izņemot personas, kuras ir reabilitētas vai kurām sodāmība dzēsta vai noņemta.

Zablockis, Taupmanis un Laicāns nevarēs startēt vēlēšanās saistībā ar minētā likuma 5.panta 4.punktu. Tas startēt vēlēšanās liedz personām, kuras Krimināllikumā paredzētā nodarījuma izdarīšanas laikā atradušās nepieskaitāmības stāvoklī, ierobežotas pieskaitāmības stāvoklī vai arī pēc noziedzīga nodarījuma izdarīšanas saslimušas ar psihiskiem traucējumiem, kas tām atņēmuši iespēju saprast savu rīcību vai to vadīt, un kurām sakarā ar to noteikts medicīniska rakstura piespiedu līdzeklis vai arī lieta izbeigta bez piespiedu līdzekļa noteikšanas.

Par Latvijas Krievu savienības deputāta kandidātes Tatjanas Ždanokas svītrošanu no vēlēšanu saraksta, par kuru CVK rīcībā ir tiesas spriedums, ka kandidāte darbojusies Latvijas Komunistiskajā partijā pēc 1991.gada 13. janvāra, CVK plāno lemt nākamnedēļ, kad būs iepazinusies ar Drošības policijai un Satversmes aizsardzības birojam pieprasīto papildu informāciju.

CVK ir pabeigusi visu 13.Saeimas deputātu kandidātu pārbaudi Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Iedzīvotāju reģistrā, kur neatbilstības Saeimas vēlēšanu likuma prasībām nav konstatētas. 13.Saeimas vēlēšanas notiks oktobra pirmajā sestdienā.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu